Hračky do piesku: Čo by deťom nemalo chýbať?

Ktorý človek by nemiloval hranie sa v piesku? Piesok sa dostane jednoducho všade, medzi prsty, do ponožiek, do vlasov, a keď ide o deti, pokojne aj do úst a do nosa. Aby si však vaše deti (a povedzme si úprimne, vy s nimi) mohli užiť hranie v piesku naplno, nezaobíde sa to bez nejakých tých hračiek. Vybrali sme pre vás tipy na rôzne hračky a pomôcky, ktoré z každého pieskoviska vytvoria dokonalú hračkáreň. 

 

Základná výbava do pieskoviska

Základnou výbavou do pieskoviska, ktorá asi okamžite napadne každému, je lopatka, hrabličky, kýblik a nejaké tie formičky. Takýto set nájdete v podstate v každom hračkárstve alebo supermarkete. Súčasťou väčších setov býva aj sitko alebo fúrik. Pri výbere setu pozerajte trochu aj na cenu a na pevnosť jednotlivých kúskov. Tie najlacnejšie sa ochotne zlomia už vtedy, keď sa na ne škaredo pozriete a pre dieťa často neexistuje väčšia trauma, ako zlomená hračka.

Detské hračky do verejného pieskoviska

Ak sa chodíte s deťmi hrávať na nejaké verejné detské ihrisko na sídlisku, súčasťou ktorého je aj pieskovisko, ktoré navštevujú ďalšie deti, hodnotnejšie a obľúbené hračky nechajte doma. Je totiž viac než pravdepodobné, že nejakú hračku zabudnete v piesku, že si ju aj omylom vezme domov nejaké iné dieťa, alebo že sa hračka zlomí počas toho, ako sa o ňu budú deti naťahovať. Vezmite so sebou len nutné minimum, ktoré sa zmestí do kočíka alebo do príručnej tašky. 

Hračky do domáceho pieskoviska

V domácom pieskovisku na záhrade sa dokáže o zábavu vašich detí postarať veľké množstvo iných hračiek. Deti dávajú často prednosť napríklad stavebnej technike, ako sú bagre, buldozéry, rýpadlá, domiešavače, nákladné autá a ďalšie stroje, pomocou ktorých si z pieskoviska vytvoria akési malé stavenisko. Ak však máte pieskovisko doma, pokojne nechajte deti, aby si doň vzali akúkoľvek hračku od stavebnice až po plyšáka. Všetko sa dá predsa umyť alebo oprať a deti si aspoň môžu vytvoriť hru presne podľa svojich predstáv. 

Hračky na pláž k moru

Ak sa chystáte k moru, hračky nechajte doma. Na mieste v rezorte nájdete stovky obchodov, v ktorých gro sortimentu tvoria suveníry a detské hračky. Dieťa bude tak či tak niečo z dovolenky chcieť, takže kúpou hračiek do piesku zabijete hneď dve muchy jednou ranou. Hračky do piesku navyše bývajú pri mori naozaj lacné, a ak ich aj niekde zabudnete, nebude vás to až tak bolieť. 

Hračky do „piesku“ do bytu

Ak nemáte záhradu, na ktorú by sa dalo dať pieskovisko a vo vašom okolí nie sú ani žiadne verejné detské ihriská s pieskoviskom, môžete to vyriešiť aj inak. Na balkón, ale pokojne aj do obývačky sa dá kúpiť interiérové pieskovisko, respektíve bazénik. Ak ho naplníte pieskom, môžete čakať, že sa piesok dostane všade. Okrem toho však existuje možnosť naplniť ho farebnými plastovými loptičkami, ping-pongovými loptičkami, ale pokojne aj fazuľou. S týmito materiálmi si síce dieťa nepostaví hrad, ale kedy ste menšie deti, videli, aby si reálne aspoň vytlačili formičku naplnenú mokrým pieskom? Najväčšia zábava je materiál v pieskovisku presýpať, naberať s lopatkou a plniť ho do rôznych nádob. Navyše sa to všetko upratuje oveľa ľahšie, ako piesok.