Edukatívne hračky – čomu sa vyhnúť?

Edukatívne hračky sú viac menej nevyhnutnou pomôckou pri výchove detí od útleho veku až do doby, kým ich hračky prestanú úplne zaujímať. Medzi edukatívne hračky sa radia aj moderné montessori kúsky, ktoré sú mimoriadne obľúbené pre svoju originalitu a nenásilný spôsob učenia sa nových vecí hravou formou. Dnes sa však pozrieme na túto tému z druhého konca pohľadu. Akú chybu môžete spraviť pri výbere edukatívnych hračiek pre deti?

Edukatívne hračky

Aby sme edukatívne hračky mohli nazývať naozaj edukatívnymi, musia spĺňať niekoľko dôležitých bodov. Edukatívna hračka by mala mať vlastnosti, vďaka ktorým môže deti rôzneho veku naozaj edukovať. Nemusí sa pritom jednať len o vedomosti, ktoré by sa dieťa inak naučili v škole. Edukatívne hračky môžu deti učiť aj úplne jednoduchým základným činnostiam a znalostiam, ako je napríklad umývanie zúbkov, rozpoznávanie farieb a zvieratiek, ale aj cvičenie jemnej motoriky.

Nevhodný výber hračky pre vek dieťaťa

Medzi najčastejšie sa vyskytujúcu chybu, ktorú robia rodičia pri hľadaní a nákupe edukatívnych hračiek, býva nevhodný výber konkrétnej hračky vzhľadom k veku dieťaťa. Rodičia často kúpia hračku, ktorá je určená bábätkám a väčšie dieťa už sa s ňou nechce hrať. Druhým, ale trochu lepším variantom, je nákup hračky, na ktorú dieťa ešte nedorástlo, nerozumie jej a je príliš náročná. Na hračku si tak bude musieť niekoľko mesiacov alebo rokov počkať.

Nebezpečné hračky

Veľkým problémom býva nákup necertifikovaných a nebezpečných hračiek s pochybným pôvodom. Vedeli ste, že plastelína, ktorá rozvíja detskú kreativitu a patrí medzi skvelé edukatívne hračky, môže byť na jednej strane prudko jedovatá, no na druhej strane nájdete aj produkty, ktoré sú dokonca jedlé a zdravotne nezávadné. Podobne je to aj s drobnými súčiastkami hračiek, ktoré si môžu deti strčiť do úst, ale aj s farbami použitými na hračkách, ktoré môžu byť tiež toxické.

Hračky, pri ktorých dieťa neudrží pozornosť

Ak aj pri výbere hračky správne trafíte vek, nie vždy sa s ňou dieťa dokáže skutočne zabaviť. Napríklad hračky či hry, ku ktorým patrí aj komplikovaný návod, ktorý má často problém pochopiť aj rodič, majú so zábavou len málo spoločné. Vyberajte si radšej hračky, ktoré umožnia deťom pracovať samostatne a kreatívne, alebo ktoré im dovolia postupne odhaľovať všetky možnosti, ktoré hračka ponúka.

Elektronické hračky s pripojením na internet

Špeciálny pozor si dajte na rôzne moderné elektronické hračky vybavené napríklad kamerou a pripojením na internet. Kamera, bluetooth, spárovanie s telefónom a napríklad ovládanie autíčka alebo robota s kamerou cez mobil môže byť naozaj edukatívne a zábavné. V mnohých prípadoch však mali takéto hračky nedostatočné zabezpečenie a stali sa terčom hackerského útoku, vďaka ktorému mohli cudzie osoby napríklad získať zábery nahraté kamerou na hračke. Preto odporúčame, aby ste sa takýmto hračkám oblúkom vyhli, alebo zvolili alternatívu bez kamery či mikrofónu.