Kartové hry, ktoré zvládnu aj vaše deti

Karty a kartové hry rozhodne nie sú len dominantou krčiem najnižšej cenovej skupiny. Karty boli neoddeliteľnou súčasťou skriniek v detskej izbe, zásuviek v obývačke, ale aj v batohu pri výlete na stanovačku či v detských táboroch. Kanasta, poker, ale aj rôzne ďalšie komplikované (a najmä tie hazardné hry) naozaj nie sú pre deti práve vhodné. Dnes si však ukážeme niekoľko jednoduchých hier so sedmovými, žolíkovými, ale aj inými kartami.

Pexeso

Obrázkové pexeso je skvelá kartová hra aj pre tie najmenšie detičky. Trénujú si pri nej jemnú motoriku (každú kartičku treba zdvihnúť bez toho, aby neotočili alebo nerozhádzali ostatné kartičky. Okrem toho sa menšie detičky môžu učiť aj obrázky (napríklad pri obrázkovom pexese so zvieratkami, dopravnými prostriedkami), ale aj číslice či písmenká, ktoré môžu byť na kartičkách pexesa miesto obrázkov. Samozrejmosťou je aj trénovanie pamäte.

Farár

Väčšie detičky sa určite ochotne zoznámia so sedmovými kartami rovnako, ako s mnohými inými hrami a hračkami. Pravdepodobne by ste mali začať najjednoduchšou hrou, ktorá sa s nimi dá hrať. Ukladať na seba karty rovnakej hodnoty alebo rovnakej farby je zábavné a táto hra sa dá hrať už s dvomi, ale pokojne aj s piatimi hráčmi. 

Sedma

Keď už deti prídu na zúbok farárovi, môžete sa pokúsiť naučiť ich aj sedmu. Pravidlá sa môžu zdať trochu komplikovanejšie, no deti tak aspoň zažijú naozajstnú výzvu a môžu si počas hry vyskúšať aj taktizovanie. Je mimoriadne dôležité, aby pravidlá jednotlivých hier od seba dokázali odlíšiť.

Vojna

Nemusíte sa báť názvu tejto hry, ide naozaj o výnimočne nevinnú zábavu, ktorá nezahŕňa žiadne násilie, zbrane ani boje. Emócie však môžu byť naozaj intenzívne – hra sa hrá najčastejšie so žolíkovými kartami (pokojne aj s dvoma balíčkami) kde sa na kopu vyhadzujú karty čo najvyššej hodnoty. Každý hráč vyhodí najvyššiu kartu zo svojho balíčka, a kto má vyššiu, ten berie aj súperovu kartu. Hráč, ktorý má na konci na ruke všetky karty, vyhral.

Puzzle magnetické Fíha tralala

 

Kartové hry pre deti na trénovanie jemnej motoriky

Čo sa dá robiť s kartami okrem hrania rôznych hier? Presne tak, stavať takzvané pyramídy. Akú vysokú pyramídu dokážu vaše deti postaviť? Z jedného balíčka žolíkových kariet sa dá postaviť až 5-poschodová pyramída. Trúfnete si aj na vyššie stavby z dvoch alebo viacerých balíčkov? Takáto hra dokáže zabaviť celú rodinu na dlhé hodiny rovnako, ako napríklad skladanie puzzle.