Ako vychovať deti tak, aby boli samostatné?

Mať doma samostatné deti je snom každého rodiča. Pravdou však je, že ako rodičia svojim deťom k samostatnosti väčšinou moc nepomáhame – práve naopak. V mnohých prípadoch im nedovolíme, aby nás vôbec presvedčili o svojej samostatnosti. V dnešnom článku sme si pre vás pripravili niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vzbudiť vo vás vo vás samých dôveru v samostatnosť vašich detí.

 

Samostatné deti

Deti prirodzene chcú byť samostatné. Od útleho veku sa snažia samé chodiť, objavovať svet okolo seba a vykonávať všetky činnosti, ktoré vidia robiť aj svojich rodičov. Ak však robíme všetko za deti („Rozlial si mliečko? Nevadí ja to utriem. … Čo ti spravím papať? … Utekaj pozerať rozprávky a ja zatiaľ upracem tie hračky.“), deti si postupne zvyknú na to, že vlastne nemusia byť samostatné, keď majú 24 hodín k dispozícii dvoch dospelých otrokov.

Ako na samostatnosť detí

V prvom rade musíte svojim deťom začať veriť a vybudovať si vzájomnú dôveru. Dôverujte im, že si dokážu natrieť maslo na chlieb bez toho, aby sa porezali alebo aby umastili od masla celý gauč. Nie, nemusíte ich nechať bez dozoru, majte stále plnú kontrolu nad tým, čo robia. Dovoľte im však, aby to spravili za vás a uvidíte, že aj dvojročné dieťa sa dokáže úplne samé obliecť. Možno mu to potrvá dlhšie a dá si tepláky alebo mikinu naruby, ale zvládne to.

 

Dieťa môžete k samostatnosti aj vyzývať. Neviete, ako ho rýchlo na hodinku zabaviť počas upršaného popoludnia? Vytlačte si doma na tlačiarni napríklad skladačku autíčka a sledujte, ako sa s jeho vystrihovaním a zlepením popasuje vaše dieťa.

 

 

Montessori prístup

Medzi obľúbené moderné výchovné metódy patrí Montessori škola pomenovaná podľa rovnomennej učiteľky. O tejto škole by sa dali popísať desiatky kníh, no jej základným princípom je nechať deti, aby individuálne pracovali, byť pre deti akýmsi vzorom a oporou, ktorá im pomôže pri nečakanom probléme, no našou hlavnou úlohou v Montessori prístupe je motivovať deti k tomu, aby problémy vyskúšali vyriešiť samostatne. Okolo Montessori prístupu nájdete množstvo zaujímavých návodov, ale aj detských hračiek, ktoré majú pomôcť s vývinom detských zručností.

Slovo nie by malo byť opodstatnené

Nie, toto nemôžeš, toto nechytaj, toto nerob. Vážne sú všetky „NIE“ vo vašej komunikácii s dieťaťom opodstatnené? Naozaj sa nemôžete zastaviť počas cesty do škôlky na 10 sekúnd, aby si dieťa obzrelo chrobáčika či červíka na chodníku? Jasné, niekedy sa možno ponáhľate, no tých pár sekúnd vás nezabije a vo vašom dieťati zbytočne nepotlačíte jeho prirodzenú zvedavosť a schopnosť tešiť sa z jednoduchých vecí. Pre vás je dážďovka nechutná, no pre dieťa to môže byť niečo nové, čo ešte nikdy nevidelo. Ako dlho by ste vy zízali na zviera alebo predmet, ktorý by ste videli prvý raz v živote? 

Neodháňajte od seba svoje deti

Veľa rodičov od seba detí odháňa. Jasné, opäť sa veľmi ponáhľate a potrebujete tú umývačku riadu za minútu vyložiť, aby ste mohli naložiť ďalší špinavý riad a spustiť nový cyklus. Ak by ste však nechali potomka, aby vám s vykladaním pomohol a po jednej lyžičke či poháriku veci podával, verte, že by vám to nezabralo oveľa viac času. O pár dní možno uvidíte, ako sa umývačku pokúsi vyložiť sám. Že niečo rozbije? Jasné, že áno. Je to koniec sveta? Nie. Stretne sa aj s tým, že sa taniere dajú rozbiť a dokáže samostatne usúdiť, že nabudúce si treba dávať väčší pozor.