Hry na povolania dokonale zabavia vaše deti

Deti nemusíte učiť absolútne nič – všetko sa naučia úplne samé – a to čisto len tým, že vás budú napodobňovať. Deti sú obrazom svojich rodičov – naučia sa od nich kričať, nadávať a už od útleho veku po vás budú všetko opakovať. To je asi jedným z hlavných dôvodov, prečo by ste mali ísť vašim deťom dobrým príkladom. Opakovať však po vás budú už od veku jedného roka aj rôzne zaujímavé činnosti – od vykladania nákupu z tašky cez umývanie zubov až po krútenie volantom v aute. Najzaujímavejšie činnosti však súvisia s výkonom povolania.

Hry na profesie

Malé detičky sa budú hrať so všetkým, čo sa im dostane pod ruku. Už približne vo veku dvoch rokov sa však začnú viac zaujímať o tie pravé dospelácke činnosti. Dievčatká v tomto veku sa pravdepodobne budú motať okolo mamičky v kuchyni, kým chlapcov bude viac zaujímať mužský vzor a všetky jeho činnosti v garáži alebo v pivnici.

Hry na povolania pre deti

Postupom času deti vďaka televízii a spoznávaniu sveta na vlastnej koži objavia aj ďalšie atraktívne povolania. Vo svete chlapcov medzi tie najobľúbenejšie patria, samozrejme, superhrdina, rytier, kozmonaut, policajt alebo smetiar. Dievčatá zase túžia stať sa princeznou, vílou, čarodejnicou, ale aj lekárkou.

Hračky pre hry na povolania

Pre hry na povolania existuje obrovské množstvo krásnych hračiek. Detské kuchyňky, malé stolárske dielne, kufríky s náradím, ale aj sada pre hru na doktora či hračkársky šijací stroj. Niektoré detičky dávajú prednosť povolaniam ako muzikant či bagrista, preto by vám doma rozhodne nemala chýbať nejaká detská gitara či malý bager, traktor alebo tatrovka.

Vyskúšajte domáce potreby

Nemusíte hneď kupovať záplavu hračiek, s ktorými sa deti môžu na povolanie len hrať. Nechajte ich, nech vám skutočne pomáhajú – s naozajstnými predmetmi. Nemusia sa hrať s plastovou kuchyňkou a plastovými chlebíkom. Jasné, že im nedáte do rúk tej najostrejší nôž, no nechajte ich variť s vami a uvidíte, že napríklad natrieť masielko na skutočný chlebík s príborovým nožom zvládnu pod vašim dohľadom ľavou zadnou.

Povolania, ktoré doma „nemáme“

Je jasné, že veľké množstvo tých komplikovanejších povolaní jednoducho doma „nemáte“ a plastové náhrady nebudú deťom stačiť večne. Jedna vec je hrať sa na šoféra v odparkovanom aute, no raketoplán pre budúceho kozmonauta asi len tak nezoženiete. Vynikajúcim spôsobom, ako deti nechať nahliadnuť do sveta iných povolaní, je návšteva rôznych dní otvorených dverí. Na leteckom dni si môžu sadnúť do skutočnej stíhačky, na agrovýstave do traktora a na výstave kozmonautiky… no veď viete. :-)