Lakomé dieťa? Naučte deti podeliť sa o hračky s týmito trikmi

Ak je vaše dieťa lakomé, mohli by ste nad tým svojím spôsobom pokojne mávnuť rukou – existujú však predsa aj oveľa horšie vlastnosti, však? V skutočnosti však môže táto vlastnosť znemožniť vašej ratolesti nadviazať nové kamarátstva, či dokonca aj zapríčiniť stratu tých existujúcich. Lakomé správanie sa dá však veľmi ľahko odnaučiť – a čím skôr začnete, tým to bude jednoduchšie.

Kto je lakomec?

Lakomých, chamtivých, mamonárskych a podobne zmýšľajúcich ľudí nájdeme naozaj v každom kúte sveta. Prílišná naviazanosť na materiálne veci, majetok, peniaze, hromadenie týchto hmotných statkov a najmä neochota sa s nimi podeliť (alebo ich čo i len dočasne zdieľať bez akejkoľvek straty) je mimoriadne rozšírený fenomén. Kým dospelí sú schopní túto vlastnosť skrývať, respektíve sa rovno vyhýbať situáciám, v ktorých by mali prejaviť nejakú štedrosť, deti sa do takýchto situácií dostávajú denne. 

Lakomé dieťa

Nie dieťa, nemusí za nikoho zatiahnuť obed v reštaurácií, podarovať susedovi prebytok úrody zo záhradky alebo len tak nezištne niekomu niečo priniesť. Dieťa sa však musí deliť o hračky, prípadne o sladkosti alebo iné pochutiny. Kým deti, ktoré vyrastajú so súrodencami (alebo sa často stretávajú s inými deťmi pred nástupom do škôlky) majú s týmto preukázateľne menší problém, pre jedináčikov môže delenie sa o veci znamenať koniec sveta.

Keď dieťa musí požičať hračky

Jedna vec je, keď sa deti musia podeliť o hračky napríklad v škôlke alebo na verejnom interiérovom detskom ihrisku či v herničke v nejakej kaviarni, kde hračky nepatria nikomu. Oveľa náročnejšie však netrénované dieťa znáša požičanie svojich VLASTNÝCH hračiek napríklad deťom vašich priateľov, ktorí k vám prídu na návštevu. 

Trénujte požičanie hračiek doma

Ak máte doma dve deti, tréning požičiavania hračiek prebehne prirodzene. Prirodzene však neznamená, že bude bez plaču či hysterických záchvatov, no chtiac-nechtiac sa deti jednoducho budú musieť deliť. Ak máte len jedno dieťa a pri náhodných stretnutiach s inými deťmi už prejavuje príznaky lakomého správania, trénujte to s ním doma vy. Lakomé deti nechcú pri samostatnej hre často požičať hračku ani vlastným rodičom. Práve tu prichádza váš čas, aby ste si od dieťaťa hračku požičali (a hrali sa s ňou bez neho) a nechali ho tú emóciu spracovať. Hračku mu vždy nepoškodenú vrátite a dieťa postupne začne chápať, že požičiavanie nie je až také zlé. 

Dávkujte to postupne a vyskúšajte tento trik

Aby však predchádzajúca rada fungovala vždy, museli by sme žiť v dokonalom a utopickom svete. V realite vám dieťa môže spustiť plač až do doby, kým mu hračku nevrátite. Opäť však môžete vyskúšať ešte jeden trik. Určite máte doma predmety, ktoré by si chcelo požičať vaše dieťa, no vy s tým nie ste celkom OK. Tu prichádza čas na výmenu. Necháte ho hrať sa s hodinkami/pretláčadlom na cesnak/slnečnými okuliarmi, keď vám požičia plyšáka. Všetko je to len o tréningu. 

Skôr či neskôr z toho väčšina detí vyrastie, a hlavne väčšiemu dieťaťu to vysvetlíte jednoduchšie než dvojročnému. Nakoniec však k najväčšej zmene príde práve v škôlke, kde bude dieťa doslova „vhodené do vody“ a bude sa musieť naučiť plávať vo vzťahoch s ostatnými deťmi a v delení sa o hračky.