Cenné rady, ako na samostatné obliekanie a vyzliekanie detí

Dieťa učíme od mala všetkým zručnostiam a návykom. Ako má jesť, umývať si zúbky, uložiť si hračky, neskôr sa samo obliekať. Všetko chce cvik, návyk a obrovskú trpezlivosť na oboch stranách. Samostatné obliekanie detí je samostatnou kapitolou, ktorou si musia skôr či neskôr prejsť všetci rodičia. A čím skôr to dieťa začne skúšať, tým lepšie pre všetkých. Rozhodne to uľahčí jeho nástup do škôlky a pomôže mu to byť samostatné aj pri iných činnostiach. 

Viete, ako naučiť dieťatko obliecť a vyzliecť si nohavice a tričko? Ponúkame vám zopár jednoduchých, avšak praktických rád, ako to zvládnuť. 

Samostatné obliekanie ako jedna z dôležitých zručností dieťaťa

Obliecť sa je pre dospelého človeka každodennou rutinou, neuvedomujúc si, že boli časy, keď sme to tak dobre a bez pomoci nezvládali. Až v rodičovstve si pripomíname, že niekto nás to musel v detstve naučiť, doslova vytrénovať, aby sme si zvládli sami navliecť ponožky, prevliecť šaty cez hlavu alebo obliecť pančušky. 

Áno, pre dieťa je každý krok novou zručnosťou, ktorú sa musí prácne naučiť a opakovane skúšať, až kým sa to nezautomatizuje. Naučiť sa obliecť a vyzliecť sú celoživotné zručnosti, ktoré začínajú už v detstve a ich cieľom je rozvoj sebavedomia a nezávislosti dieťaťa. Jednoducho, schopnosť vedieť si samostatne obliecť a vyzliecť pyžamo v ňom vyvoláva pocit úspechu.

Čo samostatným obliekaním u dieťaťa rozvíjame? 

Okrem vyššie spomínanej samostatnosti a z toho plynúcej sebadôvery a odvahy, si dieťa samostatným obliekaním a vyzliekaním trénuje jemnú motoriku (zapínanie gombíkov a zipsov), hrubú motoriku (naťahovaním nohavíc stojac na jednej nohe), kognitívne zručnosti (je nútené si pamätať, ktoré oblečenie ide ako prvé a sústrediť sa na to), jazykové znalosti a slovnú zásobu (dieťa sa učí pomenúvať druhy oblečenia), rozpoznávanie farieb (vníma farby odevov), priestorovú a časovú predstavivosť (učí sa rozlišovať oblečenie podľa príležitosti a počasia – kedy je vhodné dať si svetrík a kedy tenké tričko). 

Tréning samostatného obliekania začína vyzliekaním

Už veľmi malé detičky sa samostatne vyzliekajú, častokrát celkom samovoľne a bez toho, aby si to uvedomovali. Začína to sťahovaním dostupných kusov odevov, najčastejšie ponožiek či čiapočky, pričom následne si ich skúšajú obliecť naspäť. Okrem toho, že je to prvý krok k samostatnému obliekaniu u detí, je to tiež skvelá príležitosť nahlas pomenovať oblečenie, ktoré si dieťatko vyzlieklo a tiež časti tela, kam patria napríklad ponožky či čiapka.  Pri starších detičkách je fajn začať s pyžamom – zvyčajne sa pri jeho obliekaní a vyzliekaní nie je kam ponáhľať, a tak je dosť času na nácvik. U dievčatiek je možnosť si o to trochu zjednodušiť, a to nočnou košieľkou, ktorú si oblečú aj vyzlečú rýchlejšie. 

4 jednoduché kroky, ako dieťa povzbudiť v samostatnom obliekaní

Dajte mu dostatok času na obliekanie

Dôležité je dieťa nesúriť a nevyvíjať naň zbytočný tlak. Pred nácvikom samostatného obliekania je dobré obrniť sa trpezlivosťou, inak hrozí, že dieťa znervóznie a stratí chuť učiť sa to. Ak sa ráno ponáhľate, nachystajte si spolu s dieťaťom oblečenie už večer. Taktiež mu môžete pomôcť s náročnejšími úlohami – s navlečením pančúch či zapínaním svetríka. Odporúčame nacvičovať si samostatné obliekanie vtedy, keď máte dostatok času a nie ste v strese a unavení.

Začnite zľahka vyzliekaním alebo prestrčením rúk cez rukávy

Vyzliekanie je jednoduchšie ako obliekanie, preto nechajte dieťa samo sa vyzliecť na konci dňa či pri kúpaní. To mu dodá odvahu skúšať to aj samostatne. Následne vyskúšajte „naťahovanie rúk“ – prehoďte mu cez hlavu tričko a posmeľte ho, aby si ruky do rukávov natiahlo bez vašej pomoci. Prípadnú paniku zo zaseknutia rúčky alebo hlavičky obráťte na hru a skúšajte to, až kým to nepôjde bez zaváhania. Veľmi pomáha urobiť si z obliekania spoločnú zábavu a spríjemniť si ho riekankou a pesničkou.

Nechajte dieťa vybrať si oblečenie

Dajte dieťaťu na výber, aby malo pocit, že môže rozhodnúť o tom, čo si oblečie. Menším detičkám ponúknite dve možnosti, inak hrozí zbytočná nerozhodnosť a z toho plynúca nervozita na oboch stranách, staršie dieťa si môže vyberať aj z viacerých možností, prípadne si po dohode s vami zvolí oblečenie celkom samo. Rozprávajte sa spolu o počasí a pýtajte sa ho, či je zima alebo teplo, či bude pršať alebo svietiť slnko. Tiež ho učte rozoznávať oblečenie na doma a do škôlky, školy, prípadne na ihrisko. Dôležité je aj to, aby dieťa vnímalo rozdiel medzi čistým a špinavým oblečením.

Motivujte ho k samostatnosti pochvalou

Dieťa sa nenaučí samostatne obliecť a vyzliecť zo dňa na deň. Majte to na pamäti a chváľte ho za každý, aj zdanlivo drobný úspech. Nič to, že si obuje topánky naopak, dá ponožky rôznych farieb, prípadne si košeľu zapne nakrivo, pomôžte mu to opraviť a vždy ho pochváľte za snahu. Naviac, rôznofarebné ponožky sú originálnym doplnkom, tak oceňte jeho kreativitu a jedinečný štýl.