Rozvoj detského zraku a čo by ste o ňom mali vedieť

Rozvoj detského zraku sa pri výchove detí často stavia na druhú koľaj a veľké množstvo rodičov, ktorí nemajú skúsenosti s poruchami zraku, si ani neuvedomí potrebu jeho kontroly a prípadného riešenia problémov s videním už v útlom veku. Prečítajte si, ako by sa mal vyvíjať detský zrak, ale aj aké varovné signály nám dokáže dieťa vyslať.

Detský zrak

Jemná motorika, hrubá motorika, rozprávanie, správanie. Áno výchova dieťaťa je plná dôležitých zručností a schopností, na ktoré rodičia upriamia pozornosť a dúfajú, že práve ich dieťa nebude v niektorej zaostávať. Okrem toho sa, samozrejme, sústredíme aj na zdravotný stav detičiek – teploty, boliestky, úrazy. Ako sme však spomenuli v úvode, pozornosť treba venovať aj detským očkám.

Rozvoj detského zraku

Rozvoj detského zraku začína v podstate už v prvých hodinách po pôrode. Dieťa začne vnímať svetlá, pohyby mamičky a lekárov, ale aj prvé obrysy predmetov vo svojej bezprostrednej blízkosti. Rozvoju zraku v prvých mesiacoch života pomáhajú aj farebné kontrasty. Očká je vhodné úplne ochrániť pred silným slnečným svetlom, ale aj pred tým, aby už od narodenia trávilo čas pri obrazovke.

Pomôcky na rozvoj zraku

Nedávno sme publikovali článok o čiernobielych hračkách, ktoré sú najmä pre malé bábätká výbornou pomôckou na rozvoj zraku. Silný kontrast medzi bielou a čiernou farbou dáva dieťaťu dostatočné podnety už v prvých dňoch života. Rovnako dôležité sú však aj pohyby, svetelné podnety či interakcia s tvárou rodiča. Dôležitá je však aj vyvážená strava bohatá na vitamíny.

Na čo si dávať pozor?

Napríklad pri čítaní detských kníh si môžete u detí všimnúť problémy ako blúdivé pohyby alebo zášklby očí, stočenie očí (zvonka, dovnútra, hore alebo dole alebo si dieťa oči neustále chytá. Menšie dieťa napríklad nereaguje na ponúkané predmety ani na svetlo, neupriamite jeho pozornosť na hračku a nejaví záujem o obrázky. Všimnúť si môžete aj zakalené či sklenené oči. V takýchto prípadoch je nevyhnutná návšteva detského lekára, ktorý vás pošle na špecializované vyšetrenia k očnému lekárovi.

Vyšetrenie očí aj pre novorodencov

Ak sa vám niečo na zraku vášho malého pokladu nezdá, určite neodkladajte návštevu očného lekára. Lekár môže potvrdiť alebo vyvrátiť podozrenie na strabizmus, astigmatizmus, myopiu, hypermetropiu alebo farbozrakosť.