Takto by mal vyzerať spánok dieťaťa v konkrétnom veku

Nedostatok detského spánku (a z toho vyplývajúci aj nedostatok spánku rodičov) je jedna z najčastejšie diskutovaných tém na rôznych fórach, ale aj pri osobných stretnutiach s inými rodičmi. Dokonalý návod na dlhý, nerušený a kvalitný spánok detí pravdepodobne ani neexistuje. V dnešnom krátkom článku si však môžete prečítať, ako by mal (približne), vyzerať spánok detí v konkrétnom veku. 


Spánok u detí

Nevyspaté dieťa je nervózne dieťa, a pri nervóznom dieťati môže byť ťažko v pohode rodič. Okrem psychickej pohody je dostatok spánku zodpovedný aj za správny vývoj detského mozgu, za všetky regeneračné procesy, no je dôležitý aj pre ukladanie nadobudnutých vedomostí a zručností do dlhodobej pamäte. Ako by mal taký ukážkový (a v podstate asi aj nedosiahnuteľný :-) ) detský spánok vyzerať?

Spánok detí – tabuľka

Spánok detí podľa veku nám môže pomôcť analyzovať jednoduchá tabuľka.

Vek:

Dĺžka spánku počas celého dňa:

0 mesiacov

16 – 20 hodín

1 mesiac

14 – 16 hodín

2 mesiace

14 – 16 hodín

3-6 mesiacov

14 – 15 hodín

6-9 mesiacov

13 – 14 hodín

9-12 mesiacov

12 – 14 hodín

1-2 roky

11 – 13 hodín

3-5 rokov

11 – 12 hodín

6-12 rokov

10 – 12 hodín

13-18 rokov

8 – 10 hodín

 

Zlý spánok dieťaťa 

Pre lepší spánok bábätiek, ale aj väčších detí sa dá urobiť množstvo vecí. Základom je plné bruško, prázdny mechúr a črievko (prípadne čistá a suchá plienka), optimálna teplota, mäkké pyžamko, čo najväčšia tma a vyvetraná detská izba či iná miestnosť, v ktorej dieťa bude spať.

Spánok dieťaťa podľa veku

Spánok ročného dieťaťa

Ročné dieťa ešte bude pravdepodobne spať aj cez deň (jeden až trikrát) a dĺžka týchto spánkov dosiahne približne 2 hodiny. V noci dieťa môže prespať približne 12 hodín, či už s prestávkami alebo bez

Spánok 2-ročného dieťaťa

Dvojročné dieťa môže spánok počas dňa odmietať, no o toľko dlhšie bude spať v noci. Nie je ničím neobvyklým, ak dvojročné deti prespia v noci aj 14 hodín a následne sú cez deň 10 hodín hore.

Spánok 3-ročného dieťaťa

Trojročné deti sa môže znova vrátiť k zvyku spať aj cez deň. Najmä v niektorých škôlkach je na to kladený až priveľmi silný dôraz. Celkový súčet hodín spánku počas dňa by mal byť okolo 11 až 12 hodín.