Deti a alergie: Na čo si dať pozor a pri čom naopak nerobiť paniku?

Mnohým ľuďom sa zdá, že v posledných dvoch desaťročiach sa s alergiami pravdepodobne roztrhlo vrece. Odborníci to pripisujú príliš sterilnému prostrediu, prehnanej hygiene a nedostatočnému kontaktu ľudí s prírodnými alergénmi. Iní zase tvrdia, že alergie tu boli vždy, len neboli také preskúmané a ich príznaky ľudia neriešili. Nech už je pravda kdekoľvek, s alergiami musíme žiť, my, ale aj naše deti. Na čo si dať pozor v prípade, že zbadáte prvé príznaky alergie u detí? 

Alergie u detí

Deti môžu byť alergické prakticky na všetko. Psy, mačky, prach, roztoče, peľ, trávy, stromy, jedlo, ale aj rôzne hmyzie jedy. Niekedy sa konkrétna alergia prejavuje v podstate už od narodenia, respektíve veľmi útleho veku, ďalšie sa ukáže pri zavádzaní príkrmov, inokedy ju spozorujete až napríklad od troch rokoch a niekedy zase prepukne v puberte. Rovnako však môžu alergie časom aj samé zmiznúť.

Peľová sezóna

Práve teraz je stále v plnom prúde peľová sezóna, kedy príznaky rôznych alergií pociťuje veľké množstvo ľudí. Niektorí dávajú svoj zhoršený stav za vinu jarnej viróze či prechladnutiu, no vôbec im nenapadne, že práve v tejto chvíli im za domom bujnie topoľ alebo že na prechádzke prešli okolo rozkvitnutej lúky. 

Alergia na peľ – príznaky

Príznaky alergie na peľ sú ľahko spozorovateľné aj u detí. Začervenané oči, nádcha, kašeľ, zhoršené dýchanie a opuchnutá tvár väčšinou rýchlo odznejú po podaní antihistaminika a na rozdiel od klasickej choroby ich len výnimočne sprevádza horúčka. Ak vždy na jar spozorujete o detí takéto príznaky, nečakajte s návštevou alergológa, ktorý pomocou jednoduchého krvného a kožného testu stanoví konkrétne alergény, ktoré vašej ratolesti vadia.

Alergie na potraviny

Čoraz rozšírenejšie sú aj alergie na potraviny. V princípe ide najviac o tie, ktoré majú v sebe veľké množstvo histamínu, no zaradiť sem môžeme aj rôzne intolerancie, ako napríklad na laktózu, bielkovinu kravského mlieka, lepok a podobne. Hlavne pri zavádzaní príkrmov je dobré viesť si denník s potravinami, vďaka ktorému ľahko identifikujete tú, ktorá dieťaťu spôsobila napríklad vyrážky. O zaradení či vyradení potraviny do jedálnička sa následne poraďte s pediatrom.

Nebezpečnejšie alergie

Okrem alergií, ktoré spustia nádchu alebo sa po nich na koži objaví vyrážka existujú aj nebezpečnejšie, pri ktorých je často nutné volať záchranku. Medzi najrozšírenejšie patrí alergia na jed nejakého bodavého hmyzu, najčastejšie ten včelí. Alergickú reakciu môže sprevádzať anafylaktický šok, a teda úplná strata schopnosti dýchania či zástava srdca. Ak sa začne dieťa po uštipnutí hmyzom cítiť zle alebo zbadáte kdekoľvek na tele zväčšený opuch či ťažkosti s dýchaním, pravdepodobne má nejakú silnejšiu formu alergie a čo najskôr vyhľadajte lekársku pomoc. Ak sa alergia potvrdí, imunológ vám predpíše adrenalínové pero a ďalšie lieky do balíčka prvej pomoci.