Spoločenské hry môžu hrať aj menšie deti

Spoločenské hry dostupné v e-shopoch aj v hračkárstvach sú často určené vo veľkej miere pre dospelých. Pomerne menšie množstvo dostupných spoločenských hier je vhodných aj pre menšie deti. Dnes sme pre vás vybrali niekoľko tipov na osvedčené spoločenské hry podľa veku dieťaťa od 2 až do 7 a viac rokov. 

 

Spoločenské hry pre deti

Spoločenské hry sú skvelou alternatívou k hrám na smartfónoch alebo počítačoch. Majú nespočet výhod, ako je trávenie času v kolektíve, vyhýbanie sa nadmernému času strávenému pred obrazovkou a získavania sociálnych zručností, ako je vyhrávanie a prehrávanie. V mnohých prípadoch sa pri spoločenských hrách môžu deti aj niečo naučiť. Jedinou nevýhodou je, že na spoločenské hry potrebuje dieťa nejakého parťáka – minimálne rodičov. 

Spoločenské hry pre 2-ročné deti

Spoločenské hry pre malé deti napríklad vo veku do 3 rokov musia byť mimoriadne jednoduché. Medzi takéto hry patrí napríklad pexeso, ktorého pravidlá dokážu deti už v tomto veku pochopiť a ak ich táto hra chytí, budú vás s ňou otravovať doslova každý deň. Pexesá sú skladné a dajú sa vziať aj na výlet, no pre menšie deti odporúčame radšej drevené pexeso s hrubými kartičkami a s menším počtom čo najjednoduchších obrázkov. Pre malé deti sú vhodné napríklad aj detské puzzle. 

Puzzle magnetické Fíha tralala 12x12 cm

 

Spoločenské hry pre deti od 3 rokov

Najlepšou spoločenskou hrou na dlhé zimné večery pre trojročné deti je obyčajné človeče nehnevaj sa. Deti si pri ňom vyskúšajú, aké je to prehrávať, ale aj čo je to radosť z víťazstva. Výhodou je, že sa pri ňom zabavia rovnako deti, ako aj dospelí. Ak medzi spoločenské hry pre deti môžeme zaradiť aj hry pre dvoch, výbornou alternatívou je klasická dáma, ktorú môžete vo vyššom veku transformovať na šach.

Spoločenské hry pre 4 až 5 ročné deti

Pre 4-5 ročné deti začínajú byť vhodné jednoduché budovateľské hry, kde má hráč budovať napríklad nejaké mesto alebo hrad z hracích kariet, prípadne hromadiť nejakú surovinu. Mnohým možno napadne Carcassonne, no existujú aj oveľa jednoduchšie alternatívy pre menšie deti.

Spoločenské hry pre 6-7 ročné deti

6-7 ročné deti sú schopné hrať akúkoľvek spoločenskú hru pre dospelých, ktorých sú na trhu stovky. Či už sú to rôzne budovateľské a strategické hry, ale aj finančné (Dostihy, Investor a podobne), deti v tomto veku ich už dokážu plnohodnotne hrať. Vynikajúce sú aj hry s otázkami a odpoveďami, ako napríklad Slovensko alebo Európa. Niektorí výrobcovia takýchto hier vytvárajú aj série otázok podľa veku hráčov.