Básničky o Mikulášovi, ktoré sa ľahko naučia aj vaše deti

S príchodom Mikuláša a tipmi na darčeky, ktorým sme sa venovali v predchádzajúcom článku, musíme otvoriť aj ďalšiu tému. Od Mikuláša (ktorého môžete v tento deň bežne stretnúť vo veľkom počte obcí a miest) dostanú darček len tie deti, ktoré mu povedia básničku. Tie, ktoré básničku nepovedia, si však určite nájdu ráno niečo v spomínanej ponožke. Poďme sa však pozrieť na to, čo môžu vaše deti zarecitovať v prípade, že stretnete Mikuláša aj naživo.

 

Básničky malých aj väčších

Zvyk v podobe recitovania básničiek  existuje už desiatky rokov a Mikuláš každoročne rozžiari očká tisíckam detí na celom Slovensku. Keď si vypočuje nejakú peknú básničku, určite sa nejaká tá malá iskrička nájde aj v jeho oku a oveľa ochotnejšie deťom naplní ponožky a topánky drobnými odmenami.

Na Svätého Mikuláša

do okna sa obuv znáša.

Topánky si každý čistí,

kto aký bol, ráno zistí. 

Túto konkrétnu básničku si školáci upravili do podoby, ktorá sa na Mikuláša vždy píše na tabuľu:

Na Svätého Mikuláša,

neučí sa, neskúša sa.

Každá 2, 3, 4, 5 odpúšťa sa

a jednotka pripíše sa.

Básničky o Mikulášovi

Najznámejšia básnička o Mikulášovi je jednoznačne Pred oknom, za oknom. Túto báseň o Mikulášovi sme recitovali my, naši rodičia, naši starí rodičia a recitujú ju aj naše deti. Na internete nájdete XY variantov tejto básničko-pesničky, tá najbežnejšia (alebo teda jej prvá sloha) vyzerá nejako takto:

Pred oknom – za oknom, stojí Mikuláš.

„Povedz nám, Mikuláš, čo v tom vreci máš.“

„A ja mám v tom vreci, samé dobré veci,

Cukríky, koláče, len pre dobré deti.“

Básničky na Mikuláša pre malé deti

Menšie deti (3-4 roky) sa tiež dokážu naučiť básničku pre Mikuláša. Vyberte im však niečo kratšie a jednoduchšie. Príliš dlhé básničky by im mohli spôsobiť problémy a ak dieťa recituje príliš dlho, iné deti sa nemusia dostať na rad.

Mikuláš je dedko starý,

vie on robiť veľké čary.

Nadelí ti radosti,

čižmu plnú sladkostí.

Ako pomôcť dieťaťu s trémou?

Ak má vaša ratolesť pred tým obrovským ujcom s dlhou bradou trému, môžete sa už predtým dohodnúť na taktickom postupe. Polovicu veršíkov poviete vy, polovicu vaše dieťa. Postačí vám pokojne takáto krátka riekanka so šiestimi veršíkmi, ktoré si môžete rozdeliť na preskačku.

Príď Mikuláš trošíčka, dám ti pusu na líčka.

Poťahám ti dlhú bradu, pošuškám ti malú radu.

Ponáhľaj sa, už čas letí, čakajú ťa všetky deti.

Kto to bol vlastne ten Mikuláš?

Svätý Mikuláš alebo Mikuláš z Myry bol biskup, ktorý žil pred približne 1800 rokmi v Grécku/Turecku. Preslávil sa mnohými dobrými skutkami a svojou štedrosťou, ale aj starostlivosťou o deti – a to najmä o tie choré a o siroty. Mikuláš aj v dnešnej dobe nosí takú tú zvláštnu palicu, čo je v podstate biskupská barla.