Ako a kedy začať dieťa učiť cudzí jazyk?

Znalosť cudzieho jazyka je v dnešnom modernom svete rovnako dôležitá, ako znalosť toho materského. Bez cudzieho jazyka si človek neprečíta návod na niektorých spotrebičoch, len ťažko by sa orientoval v počítačoch či na internete, a v neposlednom rade by mohol zabudnúť aj na plný pôžitok pri sledovaní zahraničných filmov či počúvaní hudby. Kedy je najlepšie začať dieťa učiť cudzí jazyk?

Ako naučiť dieťa cudzí jazyk?

Najlepšie sa cudzí jazyk naučia deti, ktoré od malička vyrastajú a žijú v dvojjazyčnej domácnosti. Na Slovensku máme najmä na juhu množstvo takýchto domácností vďaka národnostnému zmiešaniu slovenských a maďarských občanov v pohraničí. Keď dieťa musí používať jazyk v domácnosti, v obchode, v škole či pri bežnej komunikácií, druhý jazyk vlastne ani neberie ako cudzí. Rovnako to funguje aj v prípade, ak je jeden rodič Slovák a druhý cudzinec. Neodporúča sa však učiť dieťa od útleho veku viac ako 3 jazyky, to už je naozaj náročné a dokáže to dieťa popliesť.

Kedy začať učiť dieťa cudzí jazyk?

Ak nepatríte medzi dvojjazyčné domácnosti, aj tak môžete dieťa dostať do kontaktu s cudzím jazykom v podstate hneď od momentu, v ktorom sa snaží o prvé slová. Ak zvyknete deťom púšťať napríklad detské pesničky, rozprávky alebo iný obsah na detských DVD, ľahko im môžete pustiť aj anglickú, nemeckú či inú verziu rovnakého formátu.

DVD FÍHA tralala v slovenskom, anglickom a nemeckom jazyku

Najlepší vek pre učenie sa druhého jazyka

Aký je najlepší vek pre začiatok výučby cudzieho jazyka u detí? Odpoveďou je „čím skôr“. Detský mozog je ako taká špongia, brutálne jednoducho, rýchlo a efektívne nasáva všetky podnety a informácie okolo seba bez toho, aby sa ich nejakým spôsobom učilo. Vo vyššom veku a v dospelosti sa človek musí začať mechanicky a systematicky učiť, aby si niečo zapamätal. Malé deti majú v mozgu nastavenú akúsi automatiku – práve preto vás často prekvapia napríklad vetami, ktoré len tak kdesi započuli, alebo vymenujú názvy všetkých zvieratiek v knižke aj pár dní po tom, ako ste im ju prvý krát prečítali.

Kurzy cudzieho jazyka pre deti

V niektorých mestách nájdete aj špecializované kurzy cudzieho jazyka, ktoré neustále znižujú vekovú hranicu potrebnú na zapísanie sa do lekcie. Jazykové školy sú často plné rodených cudzincov a špičkových lektorov. Dieťa vo veku napríklad 6 rokov môžete zapísať pokojne aj na dva súbežné kurzy cudzieho jazyka. V desiatich rokoch ich môže ovládať tak, že by pokojne zvládlo aj štátnicu. Takéto vedomosti mu už nikto nikdy nezoberie.

Výučba cudzieho jazyka v materskej škole

S výučbou jazyka sa začína už v materskej škole a nie je to výsada moderných škôlok v hlavnom meste. Nie je to však otázka týchto rokov. Skúsenosť s výučbou má aj náš zákazník - rodič:

„S anglickým jazykom som sa stretol už vo veku troch rokov v materskej škole, kde nám každý deň chodila na hodinu lektorka a pomocou obrázkov na výkresoch nás učila zvieratká, farby či dopravné prostriedky. Písal sa rok 1997 a bolo to v malom meste na Považí. Súčasný koncept „anglických“ a iných škôlok je na ešte oveľa vyššej úrovni.“

Ak sa rozhodnete dať svoje dieťa do viacjazyčnej škôlky, poskytnete mu skvelý základ pre ďalšie vzdelávanie sa v konkrétnom cudzom jazyku.