Zariadenie detskej izby: Naše tipy a triky

Zariaďovanie detskej izbičky patrí medzi činnosti, z ktorých má vo väčšine prípadov radosť celá rodina. Mamička má radosť z vyberania nábytku a doplnkov, otecko má radosť, že môže ukázať svoje kutilské schopnosti pri jeho skladaní, deti majú radosť z nových kúskov vo svojej izbe, a v neposlednom rade majú opäť radosť rodičia – keď vidia svojich potomkov s úsmevom na tvári. V dnešnom článku sa pozrieme na zopár tipov, ako zariadiť detskú izbu.

 

Zariadenie detskej izby

Pri výbere zariadenia do detskej izby máte dnes obrovské množstvo možností – rôznych políc, skríň, komodiek a ďalších druhov nábytku sú plné obchody aj e-shopy. V správnej detskej izbe by však nemalo chýbať niekoľko elementárnych vecí:

  • Posteľ alebo postieľka pred spánok aj leňošenie
  • Skriňa alebo komoda ako úložný priestor
  • Pracovný stôl a stolička na kreslenie, ale aj písanie úloh
  • Police na všetky milované hračky

Výbava do detskej izby

Samotná výbava a doplnky do detskej izby priamo korešponduje so zariadením. Pracovný stôl sa nezaobíde bez poriadnej lampy, izba vyzerá oveľa lepšie s detskými závesmi či tapetami a detský koberec dokáže vašim ratolestiam vytvoriť komfortné miesto na hranie. Štýlovým doplnkom môže byť aj nejaké detské kresielko, detský stan, či dokonca rôzne multifunkčné druhy nábytku, ako je napríklad posteľ so šmykľavkou.

Využite každý centimeter

Najmä v prípade detských izieb s menšou plochou je nevyhnutné využiť každý centimeter naplno. Ak je to možné, vyberajte si radšej plytší nábytok (skriňa hlboká 50 cm zúži izbu viac, ako tá s hĺbkou 35 cm, no priestor v nich využijete rovnako), a ak vám to financie dovolia, pouvažujte aj o nábytku na mieru. Priestor v skriniach tak môžete využiť až po strop a posteľ môže byť napríklad nad pracovným stolom, vďaka čomu zostane izba naozaj vzdušná.

Zóna na prácu, hry aj cvičenie

Detskú izbu by mali tvoriť akési zóny, z ktorých každá plní svoju funkciu. Posteľ, detské kresielko alebo gauč je, samozrejme, zónou oddychu a nemali by na nich chýbať komfortné vankúše, deka, ale aj mäkké plyšáky na pritúlenie.

 

bábika / panenka Fíha tralala - plyšák

 

Pracovný stôl so stoličkou musia poskytnúť deťom maximálny komfort pre zdravé sedenie a minimum rozptylov, ktoré ich odvádzajú od pozornosti napríklad pri písaní domácich úloh. Na hranie by mala byť vyhradená čo najväčšia plocha, ideálne v strede izby. Ak máte v byte studené podlahy, tepelný komfort deťom môže udržať práve spomínaný koberec, na ktorom si môžu aj zacvičiť.

Spojené detské izby

V prípade, ak zariaďujete spoločnú detskú izbu pre dvoch alebo viacerých súrodencov, vynikajúcim riešením sú rôzne poschodové postele, ktoré vám naozaj pomôžu ušetriť množstvo miesta. Rôzne multifunkčné zostavy nábytku, ktoré sú zložené z postelí, stolíka, úložného priestoru, ale napríklad aj šmykľavku z hornej postele si vaše deti okamžite zamilujú.