Problémy so spánkom u detí: Je za tým zlý režim aj krehká detská psychika

Aj deti majú problémy so spánkom. U tých najmenších to najčastejšie súvisí s nesprávne nastaveným režimom, staršie deti trpia poruchami spánku predovšetkým v súvislosti so psychickou nepohodou či nedodržiavaním zásad spánkovej hygieny. Podľa detských lekárov sa problémy so spánkom u detí vyskytujú v súčasnosti čoraz viac – trpí nimi viac než tretina detí a dospievajúcej mládeže do 18 rokov.  

Existujú spôsoby a metódy, ako zlepšiť spánok u detí? Prezradíme vám niekoľko základných pravidiel a zásad, ktoré ak dodržíte, spánok dieťaťa by sa mal výrazne zlepšiť. 

Spánok najmenších detí

U novorodeniatok a dojčiat sa skutočné poruchy spánku vyskytujú len zriedka. Niektoré deti majú jednoducho od narodenia menšiu potrebu spánku, a nespĺňajú tak zaužívané predstavy o tom, koľko by malo bábätko spať. Mnohí rodičia sa obávajú, že robia veci nesprávne, v dôsledku čoho sa ich dieťa prebúdza s plačom. Často však ide o obdobie tzv. trojmesačných kolík, ktoré sa objavujú medzi druhým a štvrtým mesiacom veku bábätka a spôsobujú u nich stavy zvýšenej dráždivosti, nepokoja a neutíšiteľného plaču – najčastejšie vo večerných a nočných hodinách. Upokojiť vás môže to, že ide o dočasný problém, ktorý zvykne zmiznúť do šiesteho mesiaca veku dieťaťa. 

U starších dojčiat a batoliat sa nočné prebúdzanie objavuje v súvislosti s konzumáciou väčšieho množstva tekutín z naučeného pocitu hladu – ide o tzv. syndróm nočného upíjania. Ďalšími príčinami zhoršeného spánku bábätiek sú poruchy výživy, bolesti bruška aj prerezávajúce sa prvé zúbky.

Spánkový rytmus bábätka

Rytmus spánku sa u najmenších detí vyvíja postupne. V prvých týždňoch života dieťaťa sa celkom líši od spánku dospelého človeka. Vo všeobecnosti majú malé deti problémy aj so zaspávaním, ktoré im zaberá približne 30 minút a tiež sa trápia s častým prebúdzaním.

Ako zlepšiť spánok bábätka? Podstatné je dieťaťu nastaviť rytmus a snažiť sa ho ukladať do postieľky každý deň v rovnakom čase. Pomáhajú aj predspánkové rituály, ako večerné kúpanie, dojčenie, pri starších deťoch prečítanie rozprávky, uspávanka či krátky rozhovor pred spaním.

Ako spia predškoláci a školáci?

V predškolskom a školskom veku je spánok najstabilnejší za celý život a nespavosť sa objavuje len zriedka. Jej výskyt je väčšinou spojený so psychickými ťažkosťami ako sú úzkosti, neuróza či problémy v škole. Čo sa kvality spánku týka, až u 15 % predškolákov a školákov zohráva rolu námesačnosť, pretrvávajúce pomočovanie a nočné mory. Tieto problémy zvyknú ustupovať s vekom. 

Ďalej vplýva na zlý spánok u starších detí nevhodná spánková hygiena (dlhé sledovanie televízie z postele či mobilu pred zaspávaním) a tiež celková atmosféra v rodine. Nedostatočný spánok sa u starších detí prejavuje poruchami správania, zmenami nálad, hyperaktivitou, zhoršenou pamäťou a sústredením, predlžuje sa reakčný čas, schopnosť rozhodovania, plánovania a riešenia. Nevyspaté dieťa je podráždené, nepokojné, impulzívne, plačlivé, čo má vplyv nielen na jeho školské výkony, ale aj na pohodu celej rodiny. Pri „liečbe“ problémov so spánkom je rovnako ako u najmenších detí dôležité dbať predovšetkým na pravidelný spánkový režim a elimináciu rušivých elementov.  

Základné pravidlá spánkovej hygieny u detí 

  • Dodržiavajte pravidelnú dobu ukladania dieťaťa do postele a zaspávania, aj počas víkendov či prázdnin to neposúvajte viac ako o hodinu.  
  • Príprava na spánok by mala trvať cca 20 až 30 minút.
  • U malých detí by sa mal pred spánkom odohrávať nemenný rituál – kŕmenie, kúpanie, rozprávanie, respektíve čítanie rozprávky, samostatné zaspávanie vo vlastnej postieľke, pričom sa odporúča vyhnúť kolísaniu na rukách či uspávaniu dojčením. 
  • Dojčatá by mali spať otočené na chrbátiku, nie na brušku. 
  • Vhodným prostredím na spánok detí je pohodlná posteľ, izbová teplota približne 20 °C, tichá miestnosť, prípadne tlmené svetlo. V spálni malého dieťaťa by nemala byť televízia ani počítač.
  • Jednu hodinu pred spaním sa neodporúča vykonávať intenzívnu fyzickú ani psychickú aktivitu a tiež nie je dobré krátko pred usínaním sledovať televíziu či dívať sa do mobilu. Asi 3 hodiny pred spaním nie je vhodná konzumácia sladkostí a nápojov s obsahom kofeínu/teínu.