Akú hudbu púšťať deťom aj na uspávanie?

Hudba je univerzálny jazyk, ktorému rozumie naozaj každý človek bez ohľadu na vek, rasu či svetonázory. Atmosférická hudba dokáže vytvoriť zimomriavky, melancholická nás dokonca rozplakať a veselá nám vyvolá úsmev na tvári. Hudbe, samozrejme, rozumejú aj deti, a to už od útleho veku. Aká hudba alebo zvuky sú vhodné pre malé deti a kde takúto hudbu nájsť? Všetko sa dozviete v nasledujúcom článku.

Detská hudba z našej produkcie

Pod pojmom detská hudba si pravdepodobne väčšina ľudí predstaví veselé pesničky od detských interpretov (napríklad aj od škriatka FÍHA a jej kamarátov). Tieto pesničky spolu s videoklipmi nájdete napríklad na detských CD a DVD a dokážu zabaviť celé generácie od veku približne jedného roka. Väčšina pesničiek má v sebe ukrytú nejakú skrytú myšlienku alebo majú detičky naučiť základné činnosti, ako je napríklad hygiena alebo cvičenie. Iné slúžia čisto pre zábavu, no všetky spolu pomôžu deťom spoznávať svet okolo seba a zväčšovať svoju slovnú zásobu. 

DVD Cvičíme od mala - Fíha tralala

Hudba pre bábätká

Chronicky známe melódie uspávaniek, z ktorých niektoré majú už desiatky až stovky rokov sú najlepšou voľbou pri výbere zvukovej kulisy na zaspávanie. Veľmi dôležité však je, akou formou ich deťom pustíte. Nesmú byť moc nahlas, mali by byť čisto inštrumentálne (ideálne len jeden či dva nástroje), v ideálnom prípade by mala hudby prichádzať k dieťaťu „zastrená“ (môžete reproduktor napríklad prikryť vankúšom). Existuje aj veľké množstvo naťahovacích hračiek alebo detských kolotočov nad postieľku na baterky, ktoré dokážu hrať takéto melódie napríklad 10 minút, čo na zaspatia úplne stačí.

Hudba pre staršie deti na spanie

Starším deťom (napríklad škôlkarom) už by ste inštrumentálnou melódiou asi radosť neurobili. Našťastie existuje aj množstvo starších ľudových, či dokonca moderných populárnych detských pesničiek o zaspávaní. Zaspievajte si s deťmi o tom, ako si umyjú zúbky, ako na nebíčko vylezie mesiačik, ako sa aj plyšové zvieratká ukladajú k spánku a uvidíte, že si dieťa začne pretierať oči a zívať.

Akú hudbu počúvali bábätká v minulosti?

Len tú ktorú im láskyplne spievali mamičky. Práve preto existuje toľko ľudových piesní a uspávaniek pre deti. Vo svete vedy je už dlho známa teória o tom, že detský plač je jednou z prvých schopností prežitia, ktorý má za úlohu privolať mamu napríklad keď je dieťa hladné alebo je mu zima. Mamy majú vraj dokonca geneticky vrodenú schopnosť prebudiť sa aj na menej tichý detský plač vo vysokých tónoch, ako na hlasnejšie zvuky, ktoré však prichádzajú skôr v tom basovom spektre. Rovnako existuje teória, že len hlas mamy dokáže veľmi efektívne upokojiť plačúce dieťa. Veď koľkokrát ste už v živote videli, že bábätko plakalo na rukách každému členovi rodiny, no keď ho vzala do náručia mamička a prihovorila sa mu, okamžite prestalo?

Zvuky pre bábätká miesto hudby

V neposlednom rade je pre upokojenie bábätiek vhodné používať aj rôzne zvuky kombinované napríklad aj s ambientnou hudbou. Môže ísť o klasický biely šum (ktorý pripomína fén, pustenú práčku, vysávač či vŕtačku, čo sú tiež predmety, ktoré dokážu uspať niektoré deti), ale aj zvuky vetra, dažďa, šumenia morskej vody na pláži, pozadie mestského ruchu či zvuky nočného lesa. V niektorých prípadoch však stačí otvoriť okno, a o zvuky na zaspatie pre bábätko máte postarané.