Poradňa: Hračky pre deti od 1 roka

Prvé narodeniny dieťaťa sú ideálnym momentom pre výber nových zábavných detských hračiek. Množstvo ľudí však nedokáže riadne odhadnúť, s čím sa dokáže hrať ročné dieťa, alebo naopak, na čo je už príliš staré. Piktogramy správneho veku na hračkách nie vždy korešpondujú s realitou. V dnešnom článku vám poradíme, ako vybrať správne hračky pre ročné dieťa.

poradna-hracky-pre-deti-od-1-roku (1)

Hračky pre deti od 1 roka

Ročné dieťa má rozvinuté základné pohybové a komunikačné schopnosti a začína prichádzať na pravý účel rôznych predmetov. S kefkou sa umývajú zúbky, s vareškou sa mieša v hrnčeku a s perom sa píše. Hračky, s ktorými sa hrajú ročné deti, najčastejšie rozvíjajú ich schopnosť vykonávať bežné činnosti v domácnosti. Môžu sa však zamerať aj na rozvoj pohybových schopností (ako rôzne preliezačky), ale aj na upútanie pozornosti dieťaťa (detský tablet s obrázkami a zvukmi zvieratiek).

Imitácie predmetov

Ako sme spomínali vyššie, deti sa skvele zahrajú s predmetmi, ktoré vidia aj v našich rukách. Ak bývate v rodinnom dome so záhradou, rozhodne vám nesmie chýbať napríklad malý fúrik s lopatkou, hrabličkami a motykou, vďaka ktorému vám môže váš potomok „pomáhať“ pri záhradných prácach. Nezabúdajte však, že deti sú ako naše zrkadlo. Ak vás budú vidieť, ako celé dni čumíte do telefónov, čo asi budú chcieť robiť? Dajte im správny príklad, vždy vás budú napodobňovať.

Prvý kamarát pre dieťa

Ročné dieťa by rozhodne malo mať vlastného kamaráta. Mojkáčik, plyšová hračka, bábika, drevené zvieratko, jednoducho niečo, čo si môže vziať všade so sebou. Na výlet, do postele, ale aj k doktorovi, kam sa veľmi bojí ísť. Máme pre vás aj cennú radu – vy tohto kamaráta strážte ako oko v hlave. Dieťa ho v nepozornosti ľahko vyhodí z kočíka a stratu obľúbeného plyšáka väčšinou znáša každé dieťa dosť ťažko.

 

BÁBIKA FÍHA TRALALA A PLYŠÁK DINO DISCOTEKUS

Montessori hračky

Montessori hračky sú naozaj originálne hračky na rozvoj schopností detí. Už ročné deti nájdu medzi takýmito hračkami množstvo kúskov, ktoré ich zabavia a zároveň pomôžu rozvíjať ich jemnú motoriku. Navliekanie krúžkov na kužeľ, zatĺkanie loptičiek do jamky gumeným kladivkom, jednoduché stavebnice a ešte oveľa viac dokážu zamestnať pozornosť vášho dieťaťa na dlhé hodiny.

Pohybové hračky

Okolo jedného roka začínajú detičky aktívne chodiť. Môžete im pomôcť rozvíjať si pohybové schopnosti aj inak – obľúbená je napríklad klasická tatrovka, ktorú môže dieťa tlačiť, ale aj rôzne prvé šlapadlá či odrážadlá. Pripravte sa však na to, že skôr, než vaše dieťa farbičkami pokreslí všetky steny v dobe, ich najprv poobíja s týmito hračkami. :)