Najkrajšie básničky k narodeninám pre deti

Pri pohľade na recitujúce dieťa sa mnohým rodičom tlačia slzy do očí. V jednom z predchádzajúcich článkov sme sa venovali básničkám, ktoré môžu deti recitovať napríklad na Vianoce či na Veľkú noc. Dnes sa pozrieme na veršíky, ktoré môžu deti niekomu zarecitovať k narodeninám, ale aj také, ktoré môžete zarecitovať vy im. 

 

Básničky k narodeninám pre deti

Básničky, ktoré chcete zarecitovať deťom, by mali byť krátke a veselé, aby pri nich deti nestratili pozornosť. Menším deťom môžete pred odovzdaním darčekov a torty zablahoželať napríklad takto:

Život plný radosti,

bez nervov a starostí,

žiadny čas zabitý nudou,

Celý život máš pred sebou.

Ak máte doma teenagera, pravdepodobne by sa hanbil, ak by ste mu recitovali básničku, a to ešte navyše pred jeho kamarátmi. Pokojne mu však môžete pár vtipných a tematických  veršíkov napríklad napísať na obálku s peňažným darom:

V škole, v láske, kam len vkročíš, 

stále iba šťastný buď.

V živote maj v každej chvíli,

Vzpriamenú a hrdú hruď.

O pár rokov zaspomínaš 

si na tieto krásne časy.

Keď Ti večer príde nevoľno,

Nech ti niekto drží vlasy. 

Básnička, ktorú zarecitujete spolu s dieťaťom

Chcete s jedným dieťaťom zarecitovať básničku pre mamičku, súrodenca, babičku alebo niekoho iného spoločne? Každý z vás sa tak naučí len dva veršíky, ktoré budete recitovať na striedačku. Vyskúšajte napríklad takúto jednoduchú a krátku riekanku.

Hádam je ti už dnes jasné,

že Ti želám len to krásne,

veľa zdravia, šťastíčka,

sladké bozky na líčka.

Veršíky, ktoré dieťa zarecituje rodinnému príslušníkovi

Chcete vidieť aj toho najtvrdšieho a neprístupnejšieho člena rodiny, ako sa mu po tvári kotúľajú slzy od dojatia? Naučte vaše dieťa napríklad tieto 4 veršíky, ktoré sú krátke, jednoduché a naozaj milé.

Keď nemôžem pripiť vínom,

ponáhľam sa aspoň s rýmom.

Zdravia, šťastia, lásky veľa,

z úprimného srdca želám.

Akú dlhú básničku by sa malo dieťa naučiť?

Ako vidíte, do nášho výberu sme zaradili skôr krátke básničky. Malé deti do 5 rokov si bohato vystačia so štyrmi veršami, väčšie ich zvládnu aj viac. Nezáleží na tom, aká dlhá bude básnička, ale aby malo dieťa z recitovania radosť. Niektoré básničky sú príliš umelecké a komplikované, vyberajte si také, v ktorých dieťa pozná všetky slová a rozumie im. 

Básničky aj na iné sviatky

Meniny, výročia, ale aj životné úspechy. Vaše deti môžu zarecitovať básničku naozaj kedykoľvek a komukoľvek. Skúste v sebe objaviť básnické črevo a vymyslieť krátke 4 veršíky pre babičku sami, prípadne spolu s vašimi ratolesťami. Niekedy sa deti najradšej učia básničky, ktoré počuli na jednom zo svojich obľúbených detských CD.