Čiernobiele hračky nesú aj pekné posolstvo

Na pultoch obchodov s hračkami a detskými potrebami, ale aj v rôznych detských e-shopoch nájdeme aj krásne hračky, ktorým však chýbajú akékoľvek farby. Čierna a biela farba majú aj vo svete hračiek podstatný význam a čoraz viac sa vo svete rozširuje aj ďalšie skryté posolstvo roztomilých plyšákov či iných hračiek, ktoré sa vyrábajú len v čiernobielej verzií.

Čiernobiele hračky

Čiernobiele detské hračky sa vám na prvý pohľad môžu zdať úplne obyčajné. Pri príchode do akéhokoľvek hračkárstva však na vás už desiatky metrov od vchodu kričia doslova milióny farieb. Ľahko rozoznáte dievčenské oddelenie, kde je takmer všetko ružové a všetky police a regály v podstate svietia krikľavými farbami celého spektra dúhy. Ak sa však rozhliadnete pozornejšie, určite medzi nimi nájdete aj čiernobiele hračky.

Čiernobiele zvieratká

Medzi najčastejšie predávané čiernobiele hračky patria rôzne zvieratká – či už plastové a gumené modely alebo plyšáky. Máme na mysli hlavne zvieratká, ktoré sú aj v skutočnej zvieracej ríši čiernobiele – zebry, tučniaky, pandy, kosatky, ale aj niektoré mačky, psy či kravičky. Okrem nich však môžete ľahko nájsť aj ostatné zvieratká či úplne iné hračky, ktorým chýba akákoľvek farba.

Stimulácia zraku pomocou kontrastu

Na čo sú teda čiernobiele hračky určené? Primárne na rozvoj zraku. Čierna a biela medzi sebou poskytujú najlepší možný farebný kontrast, ktorý dokonale stimuluje detský zrak rovnako, ako svetlo a tma. Práve preto bez problémov nájdete veľké množstvo hryzadiel, hrkálok a iných čiernobielych hračiek pre tie najmenšie bábätká, ktoré sú určené práve pre pomoc s rozvojom zraku.

Biela pastelka a čierny papier

Stimulácia zraku môže prebiehať aj bez pomoci hračiek. Čierne steny či tabule nie sú len dominantou kancelárií na zapisovanie poznámok cez meetingy či kreatívne výtvory. Čoraz častejšie ich nájdeme aj v detských izbách, kde na ne deti môžu kresliť bielou pastelkou alebo kriedou a vždy majú „vo výške očí“ dostatočný priestor na popustenie uzdy svojej fantázii. Tým sa dostávame aj k skrytému významu čiernobielych hračiek.

Nevidiace detičky a hračky

Biela pastelka a čiernobiele hračky majú spoločný skrytý význam – a to rôzne zbierky na podporu nevidiacich detičiek. Práve čiernobiele hračky bývajú často vyrobené s veľmi jednoduchým dizajnom, no sú obohatené o podporu iných zmyslov. Skladajú sa rôznych materiálov (mäkkých, tvrdých, chladivých, hrejivých a majú zaujímavý tvar na rozvoj zraku, vydávajú rôzne zvuky (hrkanie, šušťanie) na rozvoj sluchu a v mnohých prípadoch dokonca aj špeciálne voňajú. Vďaka tomu z nich dokážu mať intenzívny zážitok aj nevidiace detičky.