Vyskúšajte si s deťmi tieto hlavolamy

Hlavolamy sú skvelou pomôckou pre rozvoj logického myslenia už od detstva. Deti vnímajú hlavolamy ako niečo zaujímavé, ako veľkú výzvu, ktorú musia za každú cenu rozlúsknuť. Pre každý vek dieťaťa je však nutné vybrať správny hlavolam, ktorý nie je príliš jednoduchý, avšak ani nezvládnuteľný. Aké hlavolamy deti naozaj milujú? 

Hlavolamy pre deti

Medzi hlavolamy by sme mohli pokojne zadať aj rôzne matematické slovné úlohy. Tie však rozhodne nie sú také zábavné, aby pri nich deti vydržali. Hlavolamy síce majú deti potrápiť, no v prvom rade ich musia zabaviť. Nasledujúce hlavolamy, ktoré sme pre vás vybrali, zabavia všetky deti od veku približne troch rokov.

Rubikova kocka

Tento svetoznámy hlavolam má v dnešnej dobe už obrovské množstvo variantov. Okrem klasickej kocky 3x3x3 nájde aj rôzne trojuholníky, väčšie kocky (napríklad 5x5x5, ale aj rôzne guľovité či nepravidelné tvary. Na vyriešenie Rubikovej kocky existujú aj aplikácie do smartfónov, takže ak sa deťom nedarí ju zložiť, stačí ju nafotiť a zložiť podľa toho, aby mohli trénovať ďalej skladanie jednotlivých strán.

Hádanky a odpovede

Knihu hádaniek nájdete v každom lepšom kníhkupectve a v dnešnej dobe si stačí heslo „hádanky pre deti“ zadať aj do ľubovoľného internetového vyhľadávača. Hádanky sú skvelou aktivitou, akousi náhradou bežnej konverzácie napríklad aj na prechádzky. Hrajte ich však s deťmi vzájomne, nech hádanky dávajú aj oni vám. Je to oveľa zábavnejšie.

Geometrické drevené hlavolamy

Rôzne fyzikálne hračky, geometrické tvary skombinované so šnúrkami a iné drevené hračky a skladačky sú výbornou voľbou na dlhú cestu do auta. Ako spojiť alebo naopak rozdeliť dva kusy? Ako otvoriť skrinku, ktorá nemá žiadnu kľuku ani dierku? Objednať sa dajú aj celé sady takýchto hračiek, ktoré zabavia deti doslova na celé mesiace.

Labyrinty

Kreslené labyrinty na papieri zvládnu vyriešiť aj menšie deti. Môžete ich nakresliť sami, nájsť v rôznych detských časopisoch, ale aj stiahnuť z internetu a vytlačiť doma na tlačiarni. Pre menšie detičky môžete vybrať jednoduchšie labyrinty, kým väčšie deti zvládnu aj náročnejšie výzvy.

Puzzle

Detské puzzle by sme mohli zaradiť medzi skladačky, ale aj medzi spomínané hlavolamy. Najmä rôzne náročnejšie obrázky a väčší počet dielikov poriadne preluftujú mozgové závity vašich ratolestí. 3D skladačky a 3D puzzle vyberajte podľa toho, aby boli určené pre vek vášho dieťaťa. Náročné by mohli zbytočne zničiť a jednoduché by im zabrali len niekoľko minút.