6 užitočných rád, ako predĺžiť denný spánok u detí

Uspávanie detí, večný problém každého rodiča. Kto by to nepoznal. Obzvlášť denný spánok detičiek býva zložitý a u každého prebieha trochu inak. Niektoré bábätká zaspia v postieľke, iné iba v pohybe a pre ďalšie je ideálne kočíkovanie vonku. Je to o to zložitejšie, že počas prvého roku dieťaťa sa všetko neustále mení a to, čo fungovalo včera, dnes už nemusí vôbec zabrať. Inak zaspáva novorodenec a inak prebieha uspatie a spánok ročného dieťaťa. 

Ako docieliť, aby dieťatko spalo aj počas dňa? Čo zaručene uspí malého nespáča?

Denný spánok bábätka a tipy, ako ho zlepšiť

Denný rytmus dieťaťa

Režim dieťaťa je alfa a omega všetkého, aj kvalitného denného spánku. Vytvorte si vlastný každodenný cyklus – prechádzka s kočíkom, poobede vezmite bábo do nosiča, prípadne naopak. Neskôr s pribúdajúcimi mesiacmi bude pravdaže aktivít s dieťatkom viac. Najdôležitejšie je, aby ste napriek režimu boli flexibilní a v prípade potreby vedeli aj improvizovať. Podstatné je, nech sa vy aj bábo cítite spokojne za každých okolností.

Spoločné dni s bábätkom si užívajte 

Naplánujte si aktivity, ktoré máte radi. Keď milujete prechádzky, tak buďte veľa vonku. Stretávajte iných rodičov, iné deti, susedov a susedky s deťmi v rovnakom veku, ako máte vy, s ktorými ste doteraz nemali možnosť tráviť čas. Odmenou vám budú nielen nové kontakty a kamarátstva, ale aj prirodzene unavené dieťa, ktoré omnoho rýchlejšie a pokojnejšie poobede zaspí. 

Dôležitá fáza hlbokého spánku

Počas zaspávania sa niektoré bábätká veľmi ľahko zobudia. Skúsení rodičia radia odsledovať pohyby dieťaťa, či ustávajú, či mu telo oťažieva. Až keď ste si istí, že sa vôbec nehýbe a spí hlboko, môžete v pokoji odísť a nechať ho si vychutnať popoludňajší spánok.

Keď spí dieťa, spí aj mama

Pravidlo je spať vždy, keď sa dá. A kedy by bol na oddych vhodnejší čas, ako poobede spolu s dieťatkom? Neumytý riad aj vysávanie počká, najdôležitejšie je oddýchnuť si a aspoň trochu znížiť spánkový deficit. Nikdy neviete, aká noc vás čaká a kedy sa vám zase podarí uspať drobca, preto oddychujte, kým máte možnosť. Aj polhodina spánku mamy počas dňa veľmi pomôže jej duševnej pohode a fyzickej kondícii, a doplní jej energiu.  

Denný spánok v prirodzených podmienkach 

Mnoho rodičov robí chybu v snahe navodiť „nočný režim“ na obed. Zatiahnu závesy, vytvoria priam dokonalú tmu a ticho, len aby dieťatko mohlo nerušene spinkať. Melatonín, ktorý sa tým v tele dieťaťa začne vytvárať, je však dobré šetriť skôr na večer, inak hrozí, že dieťa bude mať prehodený spánkový rytmus a v noci odmietne spať. 

Ako teda navodiť pokojnú atmosféru na denný spánok? Najmä pri dráždivých deťoch, ktoré sa strhávajú zo sna na rôzne zvuky z okolia, skúste použiť biely šum v bezpečnej hlasitosti alebo pokojnú tlmenú hudbu, ktorou ich upokojíte.

Spánok dieťaťa ovplyvňujú homeostatické procesy

Základná rada znie: Riaďte sa dieťaťom a jeho potrebami. To znamená, že ak je bábätko skutočne unavené, zaspí. Nestresujte sa vlastnými predstavami či radami skúsenejších rodičov, ako dlho a kvalitne by malo dieťa počas dňa spať. Každý je individualita, a tak sa naučte rešpektovať jedinečný spánkový cyklus vášho bábätka.