Hračky do postieľky: S čím sa zabaví bábätko?

Základnou funkciou hračky je uspokojenie potrieb dieťaťa. Slúžia na zábavu, výchovu a častokrát majú aj terapeutické účinky. 

Obzvlášť hračky do postieľky sú pre najmenšie deti veľmi dôležité – prostredníctvom nich spoznávajú svet, reagujú na nové podnety a majú socializačnú funkciu. Aké hračky sú pre bábätko bezpečné a zároveň zábavné?

Význam hračiek pre najmenšie detičky

Hranie je typické pre každé dieťa a je v podstate hlavnou náplňou dňa detí. Hranie s hračkami má významný vplyv na emocionálny, fyzický, sociálny a psychický vývoj dieťaťa. Zároveň hranie s deťmi vám dáva príležitosť vybudovať si s nimi čo najlepší vzťah. Ony totiž od vás nevyžadujú nič zložité, technologické či príliš finančne náročné. Chcú len to, aby ste sa im venovali a našli si na nich čas. 

Funkcie hračiek do postieľky 

Hračky rozvíjajúce zmyslové vnímanie dieťaťa

Deti pri hraní hračky stláčajú, prekladajú si ich z ruky do ruky a zoznamujú sa z ich hmotnosťou, povrchom, tvarom, vôňou, čím rozvíjajú svoje zmyslové vnímanie.

Hračka na podporu predstavivosti a tvorivosti detí

Hračky majú veľký vplyv na detskú tvorivosť a predstavivosť. Dieťa pomocou hračiek napodobňuje okolité prostredie a znázorňuje rôzne životné situácie, s ktorými sa stretlo.

Hračky na rozvoj detských zručností a sociálnych interakcií

Najlepšie hračky sú tie najjednoduchšie, a to platí aj o hračkách v postieľke, pretože inšpirujú dieťa k hľadaniu spôsobov, ako sa s danou hračkou zahrať a nútia ho byť kreatívne a premýšľať.

Rovnako ich hračky vedú k nadväzovaniu prvých spoločenských interakcií s inými deťmi a učia ich komunikovať a podeliť sa o veci. 

Typy hračiek pre bábätko

Hračky do postieľky

Hračky do postieľky sú určené pre bábätká od narodenia do približne 18 mesiacov života. Obľúbené hračky pre novorodenca sú drevené hrkálky a krúžky, závesné hračky do kočíka, kolotoče nad postieľku, drevené či gumené obrázkové knižky so zvukmi alebo mäkké hračky z textilných materiálov. K hračkám pre bábätká a novorodencov radíme tiež hračky do vane, pri ktorých je nutné dbať na bezpečnosť materiálov, ako aj pravidelnú a primeranú údržbu hračiek.

Hračky na zaspávanie

Medzi prvý typ hračiek do postele patria závesné hračky určené na pomoc rodičom pri uspávaní ich malého pokladu. Sú to rôzne bábiky a plyšáky, ale aj manuálne či elektrické kolotoče – zvonkohra nad postieľku. Jemné melódie kolotoča, hypnotizujúce tancujúce hračky visiace na špagátikoch, ale aj mäkký materiál, z ktorého je vyrobený plyšák či mojkáčik sú neodmysliteľnou súčasťou každej detskej postieľky.

Obľúbené textilné a plyšové hračky pre deti

Základným kritériom, ktorým by ste sa mali riadiť pri kúpe plyšovej a textilnej hračky do postieľky, je materiál a výrobca. Keďže bábätko robí s hračkou prakticky čokoľvek – chytá ju aj si ju vkladá do úst, je dôležité dohliadnuť na to, aby boli hračky kvalitné a zdravotne nezávadné

Podstatné je prihliadať aj na edukatívnu stránku hračiek. Hra s plyšovými a textilnými hračkami je pre vývoj dieťaťa rozhodujúca – zvyšuje aktivitu mozgu a formuje osobnosť, zručnosti a schopnosti detí, preto stojí za to všímať si, či hračka spĺňa aj tieto atribúty. V neposlednom rade je obľúbený plyšák či textilná bábika prvým kamarátom dieťaťa, bez ktorého nevie zaspať a trávi s ním všetok svoj čas.

Hryzadlá a hrkálky pre bábätká

Vynikajúcimi hračkami do postieľky sú rozličné typy hrkálok a hryzadiel. Pri výbere týchto hračiek si dajte mimoriadne veľký pozor! Odporúčame ich nakupovať najmä v lekárňach alebo značkových hračkárstvach, kde je možné overiť si pôvod danej hračky – opäť upriamte pozornosť na výrobcu, certifikáty danej firmy aj recenzie iných mamičiek. Dnes existujú rôzne kvalitné originálne hračky, ktoré dokonca svietia či hrajú jemnú melódiu a dokážu si na dlhú dobu ukoristiť plnú pozornosť bábätka.

Hryzadlá a hrkálky by mali byť vyrobené z nezávadných, ideálne prírodných materiálov (drevo, silikón), bez farbív a nemali by obsahovať žiadne malé časti, ktoré by mohlo bábätko ľahko prehltnúť. Ak sa z hryzadla uvoľňujú nejaké čiastočky alebo farba, okamžite ho vyhoďte! Nechcete predsa, aby si takéto zložky dalo vaše dieťa ako dezert počas zaspávania. Existujú však aj ochutené či aromatizované hryzadlá – tu sú však použité nezávadné dochucovadlá.

Hračky do ohrádky pre batoľa

18-mesačné dieťa už len veľmi ťažko zabavíte v postieľke či ohrádke na celý deň, pravdepodobne by vám tam nevydržalo ani s tou najlepšou hračkou na svete. Od tohto veku deti neúnavne objavujú celý dom alebo byt, a povedzme si úprimne, nejaká postieľka a pár starých hračiek je už trochu nuda.

Ak už dieťa dokáže samo sedieť, ba dokonca štvornožkovať a potrebujete ho na chvíľu “odložiť” do bezpečia, ohrádka je naozaj výborný pomocník. Práve v ohrádke by malo mať dieťa svoje najobľúbenejšie hračky, aby sa do nej vždy rado vracalo a vydržalo tam pár minút aj bez rodičov. V takomto prípade už zvyčajne nezávisí výber hračiek iba od vás, ale vo veľkej miere práve od vašej ratolesti a obľúbenosti tej-ktorej hračky. Rozhodne však odporúčame hračky podporujúce motoriku a logické myslenie detí – skvelé sú drevené či plastové kocky, neskôr aj stavebnice či puzzle

Ako zabaviť dieťa mimo postieľky?

Suchý bazén s loptičkami

Pre trochu staršie detičky je skvelou zábavou, ktorá zároveň rozvíja motoriku dieťaťa, suchý bazénik s plastovými loptičkami. Je to bezpečný priestor, kde sa dieťa skvelo zahrá aj samo. Loptičky môže vyhadzovať, „kúpať“ sa v nich, alebo si trénuje úchop. Rôznofarebné guličky sú skvelým spôsobom na poznávanie a rozlišovanie farieb

Penové podložky

Dieťatku, ktoré sa začína pohybovať a už nechce iba ležať v postieľke, hrozí mnoho nebezpečenstiev. Doslova za každým rohom v byte či dome hrozí úraz a pád. Mnoho rodičov preto vytvára stabilný priestor pre batoľatá, kde ich môžu bez obáv položiť a vedia, že deti sa budú v pokoji hrať. Výborným riešením je položiť dieťa na penovú podložku, ktorá je príjemne mäkká a krásne farebná. Detičky hranie na podložkách doslova zbožňujú a sme si istí, že rodičia tiež.

Koše a boxy na hračky

V neposlednom rade je dôležité mať miesto, kde všetky hračky z postieľky aj mimo nej odložíte. Je viac než isté, že ich budete vyťahovať opakovane každý deň, a to veľmi dlhý čas, preto istotne oceníte praktické koše a boxy na hračky rôzneho druhu. Poľahky do nich vhodíte plyšáky, bábiky aj skladačky. Odporúčame robiť to spolu s dieťaťom a tým ho nepriamo viesť k upratovaniu po sebe.