Ako pripraviť vaše deti na prvý deň v škôlke?

O prvom dni v škole sa toho povedalo alebo popísalo naozaj veľa, no prvý deň v škôlke je pre deti často ešte intenzívnejším zážitkom. Prežívajú ho o tri roky skôr, kedy môže byť pravidelné odlúčenie od mamičky naozaj novým a nepoznaným zážitkom. Existuje však niekoľko účinných metód, ktoré vám pomôžu zvládnuť prvé dni po nástupe do škôlky, a to možno aj úplne bez plaču.

 

Ako začať pripravovať dieťa do škôlky?

V prvom rade treba povedať, že na tento deň sa musí pripraviť dieťa, ale aj mamička, respektíve obaja rodičia. Odlúčenie môžete znášať zle všetci a nie je na tom žiadna hanba. Práve postupné zvykanie na čas strávený „od seba“ je pre rodičov a dieťa nevyhnutný. Už naozaj od narodenia sa odporúča nechať dieťa aspoň na hodinu babke a dedkovi v kočíku, vo veku okolo pol roka zvládnu aj niekoľko hodín počas dňa „na prázdninách“, a ročné dieťa by bez vás malo zvládnuť aj jednu noc. Množstvo mamičiek má skvelú skúsenosť s návštevou jaslí, keďže v nižšom veku zvládajú deti takúto zmenu lepšie, než vo veku pri nástupe do materskej školy. Skvelou možnosťou je aj návšteva rôznych detských centier, kde si deti zvyknú na kolektív ďalších detičiek.

Čo by mal ovládať škôlkar?

Okrem emočnej prípravy je dôležitá aj príprava schopností, vedomostí  a zručností. Dieťa v škôlke by malo byť v mnohých veciach samostatné. Musí sa vedieť individuálne napapať, rozoznávať zvieratká, ale aj farby. Vek detí je však pri nástupe do školky naozaj diametrálne odlišný. Niektoré detičky nastupujú v dvoch rokoch, iné až v piatich, a preto schopnosti sú u každého jedinca rozvinuté na inej úrovni. Dieťa by pri nástupe do materskej školy nemalo používať plienky.

Prvý deň v detskej škôlke

Prvý veľký deň môže pôsobiť desivo, no v skutočnosti to tak vôbec nie je. Odporúčame vám, aby si dieťa, podobne ako pri návšteve lekára či zubára, vzalo do škôlky so sebou svoju obľúbenú hračku, napríklad bábiku alebo plyšáka. S parťákom pod pazuchou bude odlúčenie od mamičky oveľa jednoduchšie. V prvý deň môžete dať dieťa do škôlky aj na kratší čas, nie hneď od 7:00 do 17:00. Dve-tri hodinky na adaptáciu bohato stačia.

Pani učiteľky to zvládnu

Nezabúdajte, že pani učiteľkám prešli cez ruky stovky až tisícky detičiek, ktoré pravdepodobne takisto plakali za mamičkami počas prvých dní v škôlke. Pani učiteľky presne vedia, čo majú robiť. Žiadna z nich neodporúča dlhé lúčenie či telefonovanie deťom počas dňa. Nebojte sa, pani učiteľka vie upokojiť aj ten najväčší plač.

Aj vaše deti to zvládnu

Dieťa v prvý deň návštevy škôlky rozhodne neprežije traumatizujúci zážitok. Verte, že vo väčšine prípadov plač skončí do 5 minút po vašom odchode v momente, keď dieťa zbadá množstvo ďalších detičiek a záplavu hračiek. Na druhý deň si nestihnete vypýtať ani pusu na líce a dieťa bude upaľovať medzi ostatných drobcov bez povšimnutia, že vy odchádzate do práce.