Naučte sa aj vy básničky pre deti na recitovanie

Chcete, aby vaše dieťa zarecitovalo peknú básničku? Od veku dvoch až troch rokov sa deti dokážu naučiť jednoduché veršíky. Najčastejšie ich odpozerajú od svojich obľúbených detských hrdinov a spevákov, pre ktorých sú zábavné aj poučné rýmy doslova každodennou rutinou. Zopár milých básničiek ich však môžete naučiť aj doma. Kedy svoje recitačné schopnosti využijú?

Básničky pre deti na recitovanie

Deti potrebujú na naučenie básničky v prvom rade motiváciu. Básničky si preto rozdelíme do štyroch rôznych kategórií, ktoré dodajú deťom zmysel učenia sa textu naspamäť. Básničky pre malé deti vôbec nemusia byť ťažké ani dlhé – nečakajte preto žiadny Hviezdoslavov Kubín. Básnička môže mať pokojne len 4 veršíky a je viac než vhodné, aby sa rýmovala.

Vianočné básničky pre deti

Mali by ste radi ako spomienku video z Vianoc, kde váš malý vinšovník stojí pod stromčekom a recituje básničku? Môžete ho naučiť napríklad takúto milú a krátku riekanku, ktorú zvládne naozaj každé dieťa:

„Máme doma jedličku,

na jedličke hviezdičku.

Hviezdička sa ligoce,

už sú zase Vianoce.“

Veľkonočné básničky na recitovanie

Každý malý šibač by mal na Veľkú noc poznať túto slovenskú klasiku:

„Šibi, ryby, rybičky, veď ja chlapček maličký,

šibem zhora, šibem zdola, aby dievka zdravá bola!“

Peknú riekanku si však, samozrejme, môžu pripraviť aj dievčatká:

„To vajíčko rysované, kvietočkami cifrované,

tomu ho ja venujem, koho verne milujem.“

Detské básničky na narodeniny a meniny

Krásnu básničku môžu vaše deti zarecitovať aj oslávencovi na narodeninovej alebo meninovej oslave. Najmä babičky to dokáže dohnať k slzám: 

„Hádam je ti celkom jasné,

že ti želám všetko krásne,

veľa zdravia, šťastíčka,

sladké bozky na líčka.“

Básničky pre deti na recitačné súťaže

Medzi najobľúbenejšie básničky na recitačné súťaže pre deti patria napríklad Čin-Čin alebo Žabiatko. Nie je však ničím výnimočným, že deti prídu aj s vlastnou originálnou tvorbou alebo nejakou úplne neznámou básničkou. Ak chcú deti zarecitovať text svojej obľúbenej pesničky z detského DVD, podporte ich v tom. Niečo, čo majú radi, sa im bude učiť oveľa ľahšie.