Ako naučiť vaše dieťa rozprávať?

Jednou z najväčších radostí každého rodiča je, keď jeho dieťa konečne povie svoje prvé slovo. Je jedno, či je to mama, tato alebo niečo úplne iné. Kým niektoré detičky začnú rozprávať, ale napríklad aj chodiť veľmi skoro, iným to môže trvať dlhšie. Netreba však mať hneď strach z toho, že vaše dieťa nezačalo rozprávať spolu s jeho vrstovníkmi. Môžete však vyskúšať zopár trikov. 

Ako naučiť dieťa rozprávať?

Ako učiť deti rozprávať? Deti sa to musia naučiť v prvom rade samé. Nič sa nedá umelo urýchliť a každé dieťa je jedinečné, a to nielen pri rozprávaní, ale aj pri všetkých iných zručnostiach a schopnostiach. Ako rodičia však máte na starosti, respektíve ste zodpovední za všetky podnety, ktoré dokážu motivovať dieťa k tomu, aby začalo rozprávať a aby sa v tejto zručnosti stále zlepšovalo.

Kedy by deti mali začať rozprávať? 

Vedeli ste, že napríklad Albert Einstein nerozprával až do svojich štyroch rokov? Jeho rodičia si dokonca mysleli, že má nejakú mentálnu poruchu. Aj napriek tomuto faktu sa z neho stal jeden z najlepších vedcov celej histórie ľudstva a reč mu nakoniec žiadny problém nerobila. Deti začínajú rozprávať už približne od veku 12 mesiacov. Býva pravidlom, že dievčatká začínajú aj napredujú skôr ako chlapci.

Čítajte, čítajte, čítajte

Je preukázané, že ak rodič dieťaťu denne aspoň pol hodinu nahlas číta (kým je menšie, pokojne to môže byť akýkoľvek text, väčším deťom vo veku 2 rokov už čítajte rozprávky, ktoré ho zaujmú), jeho slovná zásoba môže byť až tisícnásobne väčšia, ako u detí, ktorým nikto nečíta. Detský mozog je ako špongia, ktorá nasáva všetko okolo a v určitom momente vás dieťa prekvapí aj slovami, ktoré ste ho neučili. Akákoľvek, aj obrázková detská knižka dokáže byť zdrojom obrovského množstvo príbehov, ktoré môžete dieťaťu prerozprávať.  

Kniha Zvieratká a mláďatká od Fíha tralala

Motivujte dieťa opakovať po vás pre naplnenie jeho potrieb

Nie, rozhodne sa neschyľujte k tomu, že kým dieťa nepovie, čo chce vlastne jesť, tak mu to nedáte. To je už silná forma psychického vydierania. Potreba vyjadriť, čo dieťa chce je však skvelou motiváciou naučiť sa to vysloviť. Ak ukazuje na misku s ovocím a jediné, čo dokáže vysloviť je „to“, prichádza váš čas, kedy ho môžete povzbudiť k tomu, aby vyslovilo napríklad „banán“. Aj obyčajné „b“ alebo „ba“ je v takomto prípade obrovský úspech a postupne sa budú pridávať ďalšie aj zložitejšie slová. 

Ako naučiť dvojročné dieťa rozprávať?

Okolo veku dvoch rokov sa pomaly očakáva, že dieťa už bude rozprávať. Ak máte pocit, že dieťa by už rozprávať malo a žiadne triky nezabrali, neváhajte to konzultovať s detským lekárom, ktorý vám odporučí návštevu ďalšieho odborníka, napríklad logopéda alebo psychológa. Väčšina príčin, pre ktoré dieťa nerozpráva, je naozaj banálnych a sa dajú sa veľmi jednoducho odstrániť aj bez použitia akýchkoľvek medikamentov.