Ako by mali vyzerať schopnosti vašich detí pred nástupom do škôlky?

Nástup do škôlky so sebou nenesie toľko prísnych podmienok, ako nástup do prvého ročníka základnej školy. Napriek tomu sa však nezaobíde bez nejakých tých požiadaviek, bez ktorých by starostlivosť o dieťa v kolektíve bola príliš náročná. Čo všetko by vaše dieťa malo ovládať predtým, než prvý raz prekročí prah zariadenia pre predškolské vzdelávanie?

Nástup do škôlky

Nástup na predškolskú dochádzku do škôlky je povinné pre deti, ktoré v kalendárnom roku nástupu dovŕšili vek 5 rokov. Bežne však na Slovensku funguje prax, pri ktorej do materskej školy chodia deti už od dovŕšenia veku troch rokov alebo aj skôr, ak to dovoľujú kapacitné možnosti konkrétnej prevádzky. Okrem kapacity je však potrebné brať do úvahy aj to, čo vaše dieťa už ovláda.

Plienky by mali zostať na regáloch v drogérii

V jasliach sú plienky ešte bežným javom, no do drvivej väčšiny materských škôl (snáď okrem hŕstky súkromných, kde si za prídavnú starostlivosť statočne priplatíte) na Slovensku neprijmú dieťa, ktoré ešte nosí plienky. Na prebaľovanie tridsiatich detí jednoducho dve pani učiteľky kapacitne nestačia. Podobne ako na plienky sa nahliada aj na cumlíky.

Hygienické návyky

Dieťa musí pred nástupom do škôlky ovládať hygienické návyky. To znamená vedieť absolvovať minimálne malú potrebu úplne bez pomoci, umyť si ruky a vyčistiť zuby. Mimoriadne samostatné detičky zvládnu bez problému aj veľkú potrebu bez asistencie pani učiteľky. Medzi hygienické návyky patrí napríklad aj nepchanie prstov a rúk do rôznych telesných otvorov bez dôvodu. Rovnako nežiaduce je aj pľutie, kašľanie a kýchanie s neprekrytými ústami a podobne.

Samoobslužné návyky

Hlavným bodom samoobslužných návykov je samostatné stravovanie. Dieťa pri nástupe do škôlky musí vedieť bezpečne pracovať s lyžicou a vidličkou a samostatne zjesť akékoľvek jedlo. Za pokročilé samoobslužné návyky sa považuje kompletné prezliekanie – čo sa však väčšina detí učí práve až v samotnej škôlke. Ak si vie dieťa aspoň bez pomoci vyzuť topánky a vyzliecť bundu po návrate z vychádzky, ide o veľké plus. 

Komunikačné schopnosti

Ak sa vaše dieťa hanbí alebo nechce pri prvom stretnutí s novými ľuďmi rozprávať, opäť nejde o prekážku, ktorá by mu mohla zabrániť pri nástupe do škôlky. Ak však nerozumie základným požiadavkám alebo nedokáže pomenovať svoje potreby, môže ísť o problém. Šikovné pani učiteľky si však hravo poradia aj so situáciami, kedy do škôlky nastúpi aj úplný cudzinec. V prípade, že sa komunikovať snaží, ľahko sa dohovoria aj rukami-nohami. :-)