Ako podporiť imunitu u vašich detí?

Detská imunita je v mnohom ako čarovný les z rozprávky. Plná záhad, tajomstiev a nevysvetliteľných situácií. Aj tie najodolnejšie deti z času na čas niečo chytia a naopak často chorľavé deti niekedy doslova zázrakom nechytia infekčnú chorobu od iného dieťaťa aj v prípade, že spolu strávia celý deň. Pozrime sa spoločne na to, ako môžete nakopnúť detskú imunitu u detí a vyhnúť sa tak aspoň častým soplíkom a prechladnutiam.

Oslabená imunita u detí

Oslabenú imunitu u detí môže mať na svedomí aj iné, vážnejšie ochorenie. Ak je vaše dieťa choré doslova každý týždeň a tieto choroby sprevádza napríklad aj horúčka, miesto pokusov o zlepšenie imunity sa radšej poraďte s detským lekárom. V mnohých prípadoch je však oslabená imunita len výsledkom jej nedostatočného budovania. 

Teplomery pre deti

Ako zvýšiť imunitu u detí?

Prvým a základným pilierom priadnej imunity je zoznamovanie imunitného systému s rôznymi podnetmi. Detičky, ktoré sú nonstop zavreté v paneláku, mamičky všetko stále len dezinfikujú a pri každom výlete von im naobliekajú 10 vrstiev nemajú šancu vybudovať si nejakú imunitu. Na druhej strane, malé deti rozhodne nemusíte nútiť celú zimu do kúpania sa v ľadovej vode na štýl ľadových medveďov. Dôležité však je, aby trávilo čo najviac času vonku (a nie v skafandri), kde sa dostane do kontaktu s množstvom baktérií, občasným chladom, vetríkom, ale aj inými deťmi, od ktorých čo-to chytí a postupne si na to vybuduje imunitu. 

Podpora imunity u detí

Posilnenie imunity u detí sa dá docieliť aj správnou životosprávou. Vyvážená strava plná vitamínov, dostatok zdravého spánku, ale aj pohybové aktivity ešte žiadnemu dieťaťu neublížili. Snažte sa dieťa od útleho veku učiť jesť lokálne a sezónne druhy ovocia a zeleniny. V prípade, že dieťa takúto stravu odmieta, pokojne siahnite aj po detských vitamínoch a ďalších doplnkoch výživy z lekárne.

Ako nakopnúť imunitu u detí

Ak chcete u (väčších detí) naozaj nakopnúť imunitu, vyskúšajte spomínané otužovanie. Nabiehajte naň však postupne – najprv vlažné/studenšie sprchy a kúpele, neskôr otužovanie na studenom vzduchu (ideálne v bezvetrí). Do ľadovej vody choďte len so staršími deťmi a až po konzultácii s lekárom. Ak trojročné dieťa vyženiete v zime pri mínusových teplotách na pár sekúnd von vyváľať sa s vami do snehu, existuje len malá pravdepodobnosť, že by prechladlo. Vynikajúce je aj len samotné otužovanie vzduchom – Dbajte však na spomínané bezvetrie, vietor by dieťaťu ublížiť mohol. Stráviť však pár desiatok sekúnd či minút len v minimálnom množstve oblečenia pri teplotách okolo nuly dieťaťu môže pomôcť vybudovať si obranyschopnosť pred neustálymi prechladnutiami. Najbezpečnejším spôsobom otužovania aj menších detí je neprekurovanie domácnosti. V noci stačí mať v izbe okolo 18 stupňov, cez deň okolo 20. 

Antibiotiká a probiotiká v súvislosti s detskou imunitou

Ak vaše dieťa z nejakého dôvodu musí podstúpiť antibiotickú liečbu, dbajte na to, aby počas nej jedlo aj probiotiká. Celá imunita nášho tela vychádza z črevnej mikroflóry. Ak si ju raz rozhodíte, trvá dlho dostať ju naspäť do pôvodného stavu. Skvelými prírodnými probiotikami sú aj mliečne výrobky so živými kultúrami, či poctivá domáca kvasená kapusta.