Tipy na krásne a bezpečné vianočné dekorácie

Vianoce by mali byť časom rodinnej pohody, oddychu, pokoja a mieru. Aby mohli byť skutočne pokojné, mali by sa zaobísť bez zbytočných výletov na pohotovosť či iných nepríjemností. Aby ste ich obmedzili, pri jedení kapra si dávajte mimoriadny pozor na kostičky a po pohári vareného vína ani len nerozmýšľajte nad sadaním za volant. Rovnako intenzívne, ako seba, však musíte strážiť aj malé deti. Dnes sa pozrieme aj na to, ako ich ochrániť pred vianočnými dekoráciami. 

Tipy na vianočné dekorácie

Medzi modernými vianočnými dekoráciami by nemali chýbať svetielka, venčeky zo živého ihličia či drevené ozdoby. Práve prírodné materiály sú v súčasnosti najviac trendy a čudovali by ste sa, ako dlho dokážu vydržať krásne v prípade, že sú dobre vysušené. Zemité farby v odtieňoch hnedej a zelenej v kombinácii so zlatou, striebornou či bronzovou a červenou u vás navodia tú pravú vianočnú atmosféru. V každej izbe či miestnosti by nemala chýbať aspoň jedna dekorácia. Dajte si však pozor na to, aby ich nebolo naopak moc. Vtedy žiadna dokonale nevynikne.

Umelý alebo živý stromček?

Toto je nazaj večná dilema. Pekný umelý vianočný stromček na Vianoce kúpite už aj za 30 eur. Moderné 3D stromčeky sa pohybujú aj medzi 300-500 eurami. Je však nutné podotknúť, že oba tieto stromčeky vám v prípade, že ich máte kde uskladniť počas roka, môžu slúžiť aj celý život. Jedná sa tak o jednorazovú investíciu. Kúpou stromčeka z recyklovaného materiálu navyše môžete sami prispieť k ochrane planéty.

Živé stromčeky sa často pestujú na farmách pre tento jediný účel. Nemusíte si myslieť, že váš stromček niekde niekto upíli v lese. Pestujú sa jeden až 3 roky priamo v sade, kde ich hneď po vyrezaní nahradia ďalšie. Ide teda o obnoviteľný zdroj, ktorý navyše krásne vonia. Každý rok však potrebujete nový stromček, pod ktorým si deti nájdu a rozbalia darčeky

 

Darčeky pre deti do 3 rokov

 

Svetielka na stromček či na terasu

Pri svetielkach sa preferujú jednofarebné žlté svietielka s teplým odtieňom. Reťaz by nemala chýbať napríklad na zábradlí terasy či priamo na stromčeku. Nakupujte však len bezpečné certifikované svetielka s jasným pôvodom a zárukou, ktoré nezvyšujú riziko požiaru. Niektoré svietielka hrejú a dokážu napríklad zapáliť stromček.

Bezpečné a nebezpečné ozdoby

V prípade, že máte doma malé deti, rozhodne zabudnite na čokoľvek spojené s ohňom – ako sú sviečky či adventné vence. Buď ich môžete nahradiť ledkovými, alebo ich aspoň umiestnite na miesto, kde sa po ne deti nedostanú. Dôležité je myslieť aj na ozdoby, ktoré by malé deti mohli zjesť a buď sa s nimi pridusiť alebo priotráviť.

Vianoce s malými deťmi

Detičky zaujíma všetko nové, farebné a svietiace. Práve vianočné ozdoby sú tak nesmiernym lákadlom, ktoré deťom jednoducho nedajú spať. Odporúčame napríklad aj vianočný stromček pripevniť o stenu, o strop či o zem, aby ho deti chtiac alebo nechtiac na seba nestiahli. Keď budú všetky vaše ozdoby zabezpečené, môžu vám naozaj robiť radosť a nie vrásky na tvári. Tak si práve užijete tú nefalšovanú vianočnú pohodu.