Rozprávky o zvieratkách: Ideálny program pre vaše deti

Svet zvieratiek je pre deti vždy zaujímavý. Deti, ktoré vyrastajú v spoločnosti zvieratiek, sa ich naučia milovať od malička, či už je to len bytový psík alebo škrečok, alebo celé hospodárstvo niekde na dedine. Deti, ktoré nemajú k zvieratkám prístup non-stop, si veľmi ochotne vypočujú príbeh alebo pozrú rozprávku, v ktorej sú zvieratká v hlavnej úlohe.

Rozprávky o zvieratkách

Prečo sú zvieratká a rozprávky o nich tak dôležité pri výchove dieťaťa? Zvieratá často reprezentujú rôzne ľudské vlastnosti – tie dobré (ako smelý zajko, verný pes alebo múdra sova), ale aj nie úplne dobré (faloš hada a lenivosť mačky). Deti sa naučia tieto vlastnosti zaradiť a spoznať aj pri komunikácii s ľuďmi. Druhý dôležitý faktor je budovanie lásky k prírode a k všetkému živému.

Personifikované bájky

Bájky s personifikovanými zvieratkami sú skvelou voľbou aj pre tie najmenšie detičky. Bájky sú navyše väčšinou dosť krátke a poučné, vďaka čomu ich môžete deťom prerozprávať naozaj kedykoľvek, napríklad aj počas tých desiatich minút, kedy sú vaše deti neposedné a chcete ich nejakým spôsobom zabaviť.

Zvieratko v hlavnej úlohe

V množstve detských rozprávok sú zvieratká dokonca v hlavnej úlohe. O vlkovi a troch prasiatkach, o psíkovi a mačičke, ale aj o zlatovláske a troch medveďoch. Či už sú zvieratká v rozprávkach personifikované alebo nie, vždy tam plnia dôležitú úlohu. Bez nich by pointa alebo ponaučenie z rozprávky často nedávali zmysel.

Animované rozprávky

Od literatúry sa môžeme presunúť aj k animovaným rozprávkam, ktorých sú ozaj stovky, ak nie tisícky. Z tých najobľúbenejších určite môžeme spomenúť Nema, Dobu kamennú, Za plotom, Tajný život maznáčikov či Zootropolis. Samozrejmosťou sú aj kratšie rozprávky na pokračovanie, ako je napríklad Tom a Jerry, ale napríklad aj obľúbeného Shreka, ktorý nie je len o zvieratkách, no bez oslíka by to jednoducho nebolo ono.

Hrané rozprávky

Aj v mnohých hlavných rozprávkach nájdeme množstvo zvieratiek, ktoré majú často čarovnú moc. Tri oriešky pre popolušku, Prasiatko Babe, 101 dalmatíncov. Napadajú vás ďalšie? Určite aj Beethoven a ďalšie rodinné klasiky vhodné pre deti vždy vyčaria úsmev na tvári všetkým ročníkom. Rozprávky so zvieratkami sú ideálnym spôsobom, ako v deťoch vybudovať pozitívny vzťah ku