Ako naučiť vaše dieťa abecedu?

ABECEDA naozaj nie je veda. Dôkazom sú tisícky šikovných detičiek, ktoré aspoň jej základnú formu bez problémov zvládajú ešte dlho predtým, než nastúpia do prvého ročníka základnej školy. Ako naučiť detičky abecedu, a to aj v prípade, že im robí problémy aj v škole? Nevešajte hlavu, máme pre vás niekoľko skvelých tipov.

 

Ako naučiť deti abecedu?

V prvom rade dieťa nesmie vnímať abecedu ako nutné zlo, ale ako niečo zábavné, vďaka čomu si môže skrátiť čas a pri čom si môže zacvičiť alebo zasmiať sa. Veď uznajte sami, pamätáte si ešte niečo z toho, čo ste sa učili na silu v škole? Ale môžeme predpokladať, že texty stoviek svojich obľúbených pesničiek by ste dokázali z hlavy odrecitovať aj o polnoci. :-) Človek a zvlášť deti si oveľa lepšie pamätajú to, čo ich baví.

Veselá básnička

Mnohí z vás si ešte zrejme pamätajú túto riekanku: 

 

Adam v škole nesedel,

abecedu nevedel,

prišli k nemu líšky,

čítali mu z knižky.

 

Básnička takto ďalej pokračuje a každé 4 veršíky sa venujú inému písmenku v abecede. Na internete však nájdete stovky ďalších rýmovačiek, ktoré sa môžete spolu s deťmi naučiť a uľahčiť im tak zvládnutie celej abecedy.

Detské pesničky

Ešte lepšou možnosťou sú aj spomínané pesničky. O abecede spieva aj škriatok FÍHA v jednej z veselých pesničiek na detskom DVD Bumbarasa.

 

Abeceda to je veda,

prečítať sa len tak nedá.

Vyskúšaj to teda s nami,

s abecednými hrami! 

DVD Bumbarasa od Fíha tralala

Hračky s písmenkami

Na hracích kockách, na kartičkách, ale aj na plyšákoch, autíčkach, v podstate takmer na každom type hračky sa často nachádzajú namaľované, nalepené alebo inak umiestnené čísla a písmenká. Dieťa tieto tvary už od malička vníma a je len otázkou času, kedy sa na ne začne pýtať. Ak sa pri hre s kockami okrem ich ukladania na seba zameriate aj na to, že na červenej je A a na zelenej B, dieťa si to veľmi rýchlo zapamätá.

Značky a nápisy

Výborným spôsobom, akým môžete deti naučiť písmenká abecedy, je naučiť ich čítať niektoré ich obľúbené značky a nápisy. Pre chlapcov to môžu byť značky áut na parkovisku, pre dievčatká zase mená ich obľúbených rozprávkových hrdiniek. Vedia deti, že v ich obľúbený fastfood s hamburgermi, kam chodievate na narodeniny začína na písmeno M rovnako, ako meno Martinko alebo Miška? S takýmito a ďalšími pomôckami sa dieťa dokáže naučiť základných 24 písmeniek naozaj ľavou zadnou.