Logické hry pre deti každého veku

Veľakrát sa aj v našich článkoch zameriavame na rôzne tipy, ktoré majú deťom pomôcť s rozvojom jemnej aj hrubej motoriky či pamäte. Logické uvažovanie je však rovnako dôležité, a preto sme sa rozhodli nasledujúci článok venovať práve tejto problematike. Aké zábavné hry môžu pomôcť vašim deťom nažhaviť mozgové závity a podporiť logické uvažovanie?

Logické hry pre deti

Ako elementárne logické hry pre deti môžeme považovať rôzne drevené, plastové a kovové hlavolamy, ale aj súpravy vedeckých pokusov. Práve tieto hry donútia deti rozmýšľať a na internete aj v hračkárstvach nájdete celé sady takýchto hračiek roztriedených podľa veku dieťaťa. Existujú však aj jednoduchšie spôsoby, ktoré môžete vyskúšať okamžite.

Logické hry pre deti do 3 rokov

Pre malé deti je logickou hrou každý predmet v domácnosti. Ročné bábo sa môže čudovať aj vypínaču so svetlom, dvojročné dieťa pomaly rozumie logike uťahovania skrutiek pomocou elektrickej uťahovačky a trojročné dieťa už môže pričuchnúť aj k zložitejším úlohám, ako je napríklad príprava jednoduchého jedla. Všetko, čo má nejaký logický postup, pomáha deťom s rozvojom logického uvažovania. Výbornou hračkou na rozvoj logiky sú aj klasické detské puzzle o veľkosti do 50 dielikov.

Logické hádanky pre deti do 6 rokov

Hádanky sú ideálnym spôsobom, ako zavariť detské mozgy napríklad počas dlhej cesty autom alebo na vychádzke. Podľa veku dieťaťa začnite od tých najjednoduchších, až sa dostanete po také zložitejšie, s akými sa napríklad stretol Bilbo pri svojich cestách jaskyňami v knihe Hobbit. Deti navyše milujú hádanky, ktoré sa aj rýmujú, napríklad:

„Žlté behá po oblohe, každý deň nás hreje,

v rozprávkach sa vždy veselé od srdiečka smeje.“

Logické úlohy pre deti do 10 rokov

Deťom vo veku do 10 rokov môžete zadať aj hádanky, respektíve úlohy, ku ktorým si treba sadnúť. Napríklad rôzne úlohy so zápalkami (premiestni jednu zápalku na obrázku tak, aby si získal dva štvorce) a podobne. Na internete nájdete obrovské množstvo takýchto logických úloh, a verte, že potrápia aj vaše závity.

Matematické logické úlohy pre staršie deti

Staršie deti už sa dokážu popasovať aj s náročnými matematickými slovnými úlohami. Ak ich takéto výzvy bavia, odporúčame vám kúpiť si nejakú knihu plnú podobných úloh alebo vyhľadať inšpiráciu na YouTube, pričom si deti často precvičia aj cudzí jazyk. Tieto úlohy často zabiehajú aj do príbuzných vied, ako je chémia, fyzika či geometria a deti sa s nimi stretnú aj na rôznych školských olympiádach.