Logické hračky pre deti podľa veku

 

Hra je jedným zo základných nástrojov, ako deti naučiť logicky myslieť. Logické hračky pre deti slúžia na lepšie pochopenie fungovania mozgu a zároveň ich učia uvedomovať si dôsledky svojho konania. 

Hravé cvičenie logického myslenia

Logické hry pre deti rôzneho veku zábavnou formou rozvíjajú mnohé cenné zručnosti, ktoré v živote budú potrebovať. Pomáhajú im cvičiť si logické posúdenie situácie a správne vyhodnotenie situácie, na základe ktorej sa samostatne rozhodnú. 

Význam logických hier pre deti 

  • Logické hračky učia deti sledovať príčiny a testovať svoje konanie.
  • Deti pomocou nich pochopia, že ich konanie má dôsledky.
  • Učia sa predvídať a lepšie sa sústrediť.
  • Trénujú si pozornosť.
  • Skúsenosti z logickej hry následne prenášajú do reálnych situácií.

Logické hry pre deti rôzneho veku 

Logické hračky a edukačné pomôcky je nutné vyberať na základe veku a zručností dieťaťa. Platí, že trénovaním logiky formou hry sa deti postupne zlepšujú a náročnosť logických úloh a hier je možné zvyšovať.  

Začať možno s klasickými navliekačkami, ktoré slúžia na osvojenie základných zručností. Následne prichádzajú na rad triediace sety, pexesá a jednoduché logické úlohy. Hry na tréning logiky a sústredenie s cieľom vyriešiť rozličné úlohy sú ďalším stupňom, po ktorom nasledujú spoločenské hry, ktoré dieťa zvládne hrať samostatne – napríklad labyrint, plánovanie ťahov a stratégie.

Tréning logického myslenia

Trénovaním logického uvažovania sa deti učia riešiť komplikované situácie, vďaka čomu si uvedomujú, že z každej skúsenosti – aj z prehry sa dá poučiť. Učia sa, že hoci nie vždy vyhrajú, alebo hru správne uhádnu, avšak pri ďalšej hre už majú možnosť omyl neopakovať. 

Logické hry s pravidlami od 1 do 6 rokov 

Výskumy ukazujú, že ak sa deťom obmedzí prirodzená možnosť hrať sa, oneskoruje sa vývoj mnohých dôležitých oblastí detskej osobnosti. Logické hry s pravidlami pôsobia okrem iného aj na socializáciu dieťaťa. To, že sa dieťa od detstva učí dodržiavať a rešpektovať pravidlá hier, ho vedie k férovosti aj v dospelom veku. 

Od prvého do piateho roku sa dieťa hrá najradšej samo a s vlastnými hračkami. Predškoláci  medzi 5. a 6. rokom sa prirodzene menia a začínajú inklinovať ku skupinovej hre a logickým hračkám – milujú rôzne hlavolamy a hádanky.

Montessori logické hračky

Špecifickou kategóriou sú logické hračky a hry a učebné pomôcky typu Montessori, ktorých hlavným cieľom je podporiť zmyslový a emočný vývoj dieťaťa, ako aj viesť ho k samostatnosti a tvorivosti.

Maria Montessori – žena, ktorá zmenila pohľad na vzdelávanie detí. Chápala potreby dieťaťa a snažila sa tomu prispôsobiť aj učebný proces, respektíve hry a hračky. Dôraz kládla najmä na samostatnosť, pričom úlohou dospelého bolo umožniť dieťaťu, aby mohlo vlastnými silami získavať nové vedomosti a zručnosti. Na podobnom princípe sú založené aj detské logické hračky Montessori. Pomáhajú deťom rozvíjať to, čo je pre nich v danom veku prirodzené a spôsobom, aký je im vlastný. 

Hraním sa dieťa učí prispôsobovať svojmu okoliu, získava zručnosti, skúsenosti a poznatky. Rozvíja sa jeho osobnosť, motorické zručnosti, myslenie, reč, cit aj vôľa. Hry svojou prirodzenosťou, spontánnosťou a hravou atmosférou umožňujú dieťaťu odreagovať sa, príjemne sa uvoľniť a zažívať radosť z úspechu.

Logické hračky pre najmenšie deti 

S Montessori prístupom je možné začať od útleho veku dieťaťa. V podstate od prvých drevených hračiek na rozvoj motoriky, ktoré ponúkajú dieťaťu nekonečné možnosti niečo niekam vkladať, vyberať, zatĺkať či skrutkovať. V podstate je ale na dieťati, akým spôsobom sa rozhodne hračky preskúmať – možno hmatom, možno ústami, dôležité je, aby to robilo slobodne a nenútene. Nemajte obavy, logické hračky pre najmenšie deti majú všestranné využitie a v neskoršom veku ich využijete trebárs aj inak, napríklad pri učení farieb alebo tvarov.

Hry na rozvoj logického myslenia pre škôlkarov

Keď je dieťa dostatočne pohyblivé a zvláda aj pinzetový úchop či koordináciu oko-ruka a späť, je to ideálny čas na rozvoj jemnej motoriky. Práve správne zvolenými hračkami možno tento rozvoj prirodzene podporiť. Obľúbenou hračkou u malých škôlkarov sú stavebnice, skladačky a konštrukčné hry. Niet sa čomu diviť, hry so stavebnicou deti bavia a rozvíjajú množstvo ich zručností – jemnú motoriku, priestorové vnímanie alebo predstavivosť a orientáciu v priestore. Stavebnice a skladačky, ktoré dávajú priestor na rozvíjanie kreativity a podporujú fantáziu dieťaťa, sú tie najobľúbenejšie – najmä preto, že nemajú vopred určené, čo musí dieťa zo stavebnice postaviť. 

Logické a náučné hry pre malých školákov

Čaká dieťa nástup do prvej triedy a máte z toho obavy? Bojíte sa, ako zvládne prvé povinnosti spojené s nástupom do školy? Niektorým deťom ide učenie ľahšie, iné potrebujú viac času, aby si vytvorili systém učenia, ktorý im vyhovuje. Podstatné je ich v tom podporiť a byť nápomocní. Ako overený učebný prostriedok fungujú logické hračky a hry od 6 rokov, ktoré spoľahlivo zaujmú aj deti s neochotou učiť sa. Využiť môžete počítacie tyčinky – klasickú pomôcku na učenie malej násobilky, magnetickú mapu s magnetmi jednotlivých štátov, ktoré majú svoje presné miesto na mape, prípadne ich zoznámte s abecedou trochu inak. 

Interaktívne hračky sú skvelou voľbou pre deti rôzneho veku

Deti milujú hračky akéhokoľvek druhu. Určité špeciálne miesto však majú u detí hračky, ktoré niečo „robia“. Či už ide o vydávanie nejakých zvukov, blikanie, jazdenie a podobne, takéto hračky dokážu vždy zaujať. Možno ich označiť ako interaktívne hračky – ide o hračky, ktoré reagujú na podnety dieťaťa. Okrem skvelej zábavy u detí prirodzene rozvíjajú motorické schopnosti, logické myslenie, učia ich rozlišovať farby a prispievajú k rozvoju slovnej zásoby.

Interaktívne hračky pre najmenšie deti by mali byť farebné, aby dieťa zaujali na prvý pohľad. Deti si s nimi rozvíjajú sluch, hmat a zrak a učia sa základné farby. Ideálne sú mäkké plyšové hračky s trblietkami a šuštiacim efektom, ktoré dieťa ľahko uchopí a sú preň stopercentne bezpečné. 

Staršie deti do 3 rokov potešia hračky, s ktorými si budú rozvíjať zmysly, motoriku a trénovať pamäť. Trefou do čierneho sú zvieratká vydávajúce realistické zvuky, ako aj hračky na učenie čísel a leporelá.

Deti predškolského veku sa rady hrajú „na niečo“ – napodobňovaním ľudí zo svojho najbližšieho okruhu sa učia správne reagovať v rôznych situáciách. Ako príprava do školy poslúžia logické hračky, pri ktorých musia deti riešiť rôzne náročné úlohy, čím si trénujú logiku, pamäť a trpezlivosť. Nápomocné sú aj omaľovánky, s pomocou ktorých si detičky rozvíjajú kreativitu a trpezlivosť.