Prečo sú pohybové aktivity pre deti dôležité?

Pohyb a vyvážená strava sú dva základné predpoklady pre správny fyzický vývoj vášho dieťaťa. Pohybové aktivity sú dôležitou súčasťou denného programu v materských škôlkach a deti sa im nevyhnú ani na telesnej výchove počas vyučovania (ak si teda nevymyslia dôvod, prečo necvičiť). Prečo je dôležité začať s pohybovými aktivitami už v útlom veku a ktoré aktivity vybrať?

Pohybová aktivita

Pohybovou aktivitou môžeme nazvať všetko, pri čom sa hýbeme. Súčasná moderná civilizácia a najmä posledné generácie detí patria medzi tie najusedenejšie, z čoho vyplýva neustály nárast obezity a ďalších chorôb aj vo veku, v ktorom donedávna v podstate neexistovali. Môže za to ľahký prístup k internetu, ale aj nedávne lockdowny či veľká vyťaženosť rodičov v práci, ktorí tak nemajú čas spraviť deťom plnohodnotný program a najjednoduchšie je posadiť ich pred telku.

Pohybové aktivity pre deti

Od detí by ste mohli len ťažko čakať, ze budú behať na bežiacom páse alebo makať s vami vo fitku. Medzi najjednoduchšie pohybové aktivity patria všetky možné hry a napodobovanie. Či už sa deti hrajú na skrývačku, na naháňačku, alebo jednoducho napodobujú zvieratká aj pomocou rôznych básničiek a riekaniek, dôležité je, že sa hýbu. Aj obyčajné bláznenie sa s poduškami na pohovke môžeme zaradiť medzi pohybové aktivity.

Pohybové aktivity pre deti v MŠ

V materskej škole sa deti zapájajú do skupinových pohybových aktivít, ktoré zahŕňajú všetko od obyčajných prechádzok až po vedené cvičenie, ktoré má na starosti pani učiteľka. Cvičiť s deťmi môžete aj doma, a ak neviete ako, vyskúšať to môžete napríklad aj podľa detského DVD

 

 

DVD Cvičíme od mala - Fíha tralala

Pohybové aktivity pre deti na čerstvom vzduchu

Pohyb mi mali mať deti hlavne na čerstvom vzduchu. Akákoľvek návšteva detského ihriska alebo preliezok je výbornou voľbou pre pohybové aktivity. Rovnako tak jazda po meste na odrážadle, bicykli, kolobežke alebo inom vozidlo podľa preferencie vášho dieťaťa. Keď už je vonku naozaj hrozné počasie so silným vetrom a dažďom, vždy sa dá napríklad cvičiť aspoň pri otvorenom okne. Ak deti nechcú cvičiť, skúste miesto toho tancovať! :-) 

Pohybové aktivity a cvičenia detí predškolského veku

Deti v predškolskom veku sa môžu už pomaly pripravovať aj na skutočnú telesnú výchovu, ktorá ich čaká v škole. Medzi pohybové aktivity môžete zaradiť aj jednoduché cvičenia, ako sú drepy, beh, no deti v tomto veku zvládnu oveľa viac, ako niektorí dospelí (napríklad rúčkovať po hrazde). Najobľúbenejšou formou pohybových aktivít v tomto veku sú kolektívne loptové hry – futbal, vybíjaná, volejbal, basketbal a ďalšie, pri ktorých sa deti nabehajú a zahrajú do sýtosti.