Motorické hračky pre rozvoj pohybových schopností

Počuli ste už výraz „motorické hračky“ a neviete, čo si pod týmto pojmom máte predstaviť? Máme pre vás niekoľko tipov na tie najobľúbenejšie motorické hračky, ktoré sú určené na rozvoj jemnej aj hrubej motoriky vašich ratolestí vo veku od úplne malého bábätka až po predškoláka. Ktoré hračky si deti zamilujú najviac?

Motorické hračky pre deti

Motorické hračky pre deti majú za úlohu pomôcť deťom s rozvojom ich jemných zručností s rukami, ale aj hrubých zručností, pod ktoré spadá pohyb a jeho rôzne variácie. Vďaka riadnemu rozvoju motoriky sa dieťa ľahšie naučí napríklad zaväzovať si šnúrky na topánkach, ale aj chodiť či skúšať napríklad kotúle.

Hračky na rozvoj motoriky pre väčšie deti

Výbornou hračkou, ktorou si môžu väčšie deti vylepšovať jemnú motoriku a zároveň si aj cibriť kreativitu a pamäť, sú jednoznačne detské puzzle. Práve skladanie menších dielikov (predškoláci už s vami môžu pokojne stavať aj puzzle s väčším počtom dielikov), je výborným tréningom pre zvládanie mnohých ďalších úkonov, ktoré vyžadujú pevnú ruku a trpezlivosť. Na rozvoj hrubej motoriky je pre väčšie deti výborný bicykel, ale napríklad aj preliezky.

Puzzle Fíha tralala - 30 dielov

 

Jemná motorika

S rozvojom jemnej motoriky môžete začať už od narodenia. Obyčajný detský kolotoč nad postieľku, za ktorým sa môže bábätko načahovať s rúčkami a pokúšať sa zastaviť zvieratká v pohybe je skvelou motorickou pomôckou. Medzi ďalšie patria napríklad rôzne obruče a navliekačky na drôtikoch, ale aj jednoduché malé stavebnice. Väčšie deti milujú takzvané activity boardy, ktoré sa dajú zakúpiť, ale aj vyrobiť z predmetov v domácnosti.

Hrubá motorika

Ak vaše ročné dieťa už chodí, skvelou pomôckou na rozvoj hrubej motoriky je napríklad obyčajný detský fúrik. Pri chôdzi sa tak už nemusí sústrediť len na udržanie rovnováhy, ale aj na to, aby s fúrikom nebúralo do nábytku a aby ho viedlo správnym smerom. Výborné sú aj rôzne hrazdičky a preliezky, ale aj obyčajná malá šmykľavka, na ktorej si môžu deti okrem motoriky rozvíjať aj odvahu spustiť sa dolu.

Rozvoj motoriky s potrebami z domácnosti

Pri rozvoji detskej motoriky, najmä tej jemnej, vám môžu pomôcť aj predmety z domácnosti. Obyčajný vypínač, tlačidlo na práčke, ale aj kľučka či pánty dokážu deti zabaviť na dlhú chvíľu a pomáhajú im naučiť sa správne pracovať s rúčkami. Ani sa nenazdáte a aj niekoľkomesačné dieťa samé pochopí a dokáže si pustiť nejakú melódiu na hračke pomocou tlačidla. Z predmetov v domácnosti môžete vytvoriť aj spomínané homemade activity boardy – drevenú dosku, na ktorú tatino môže prirobiť napríklad visiaci zámok, vypínač, suchý zips alebo zásuvku a kábel so zástrčkou, kde si môžu deti bezpečne trénovať aj takéto bežné úkony.