Škaredé počasie? Vyskúšajte hry pre deti v miestnosti

Aj keď sa nám možno zdá, že letné radovánky tento rok nebudú mať konca, kalendár nás neúprosne vracia do reality. Postupne sa strácajú aj neznesiteľné tropické teploty a v druhej polovici augusta nie je ničím nezvyčajným, že ručička teplomera klesne aj pod 15 stupňov. V súvislosti s touto zmenou je dobré pripomenúť si, že aj v škaredom počasí je potrebné deti nejako zabaviť. Čo robiť v prípade, že nechcete, aby strávili upršané dni pred televízorom alebo počítačom?

 

Sychravé dni a vy hľadáte spôsob, ako deti zabaviť   

Nevybitá detská energia je asi najväčším nepriateľom každého rodiča. Ak dieťa nemá činnosť, ktorá by ho zaujala a v ideálnom prípade aj trochu unavila, začne vymýšľať. Väčšina rodičov v tomto prípade začne hneď vychovávať, miesto toho, aby deťom nejakú činnosť pomohli vymyslieť a v ideálnom prípade sa do nej tiež zapojili. Čo sa dá robiť počas sychravých dní bez toho, aby to zahŕňalo vysedávanie pred obrazovkou? 

Zoznámte deti s podcastmi

Nechcete, aby deti stále čumeli do televízora? Vyskúšajte, ako zareagujú na podcasty, rozhlasové hry či nahrávky rozprávok. Dokonca aj detské knihy sa dajú zohnať v audioverzii. Deti tento druh zábavy väčšinou naozaj milujú a výhodou je, že pri počúvaní môžu svoju pozornosť upriamiť aj na niečo iné – na lego, na puzzle alebo na inú zaujímavú činnosť. Podcasty nie sú len pre dospelých a okrem politických, ekonomických a iných tém nájdete na internete aj tvorbu pre deti.

Preskúmajte všetky zásuvky a skrine

Ak máte doma deti vo veku od 6 mesiacov do dvoch rokov, dokážete ich zabaviť tou najjednoduchšou formou. Pre deti v tomto veku je všetko zaujímavé a určite vám často stoja vlasy dupkom z toho, ako sa hrabe v zásuvkách a skrinkách, na ktoré už dočiahne. Venujte dieťaťu čas a spoznajte s ním napríklad obsah všetkých skriniek v kuchyni. Pod vašim dozorom to bude bezpečné, a každý predmet, ktorý dieťa vidí prvý raz v živote, môže skúmať desiatky minút.

Oprášte staré zásoby hier a hračiek

Rodiny majú doma často naozaj záplavu spoločenských hier, ktoré si však vyžadujú na jedno „kolo“ aj niekoľko hodín. Práve upršaná sobota či nedeľa sú ideálny čas na to, aby ste si spoločenské hry zahral ido sýtosti. Neváhajte si hry rozložiť po celej obývačke, uvariť si k tomu čaja užiť si leňošenie v teplákoch pri zábavnej činnosti, ktorú dospelí nemusia len nejako pretrpieť.

Zasväťte deti do novej činnosti, ktorú vykonávate sami

Deti v každom veku milujú napodobňovanie a ich najväčším vzorom sú práve ich rodičia. Prečo by ste ich nezasvätili do vášho koníčka? Posilňujete alebo cvičíte jogu? Zacvičte si s deťmi. Baví vás modelárstvo a hnevá vás, keď vám deti chytajú modely? Postavte si s nimi model napríklad zo špáradiel. Hráte na hudobný nástroj? Zahrajte si spolu s deťmi. A keď vám deti roztrhnú strunu na gitare, ukážte im, ako sa naťahuje nová. Vždy sa snažte deti zasvätiť do činností, ktoré vykonávate sami.