Montessori hračky – aké to sú a pre koho sú určené?

Dopyt po Montessori hračkách a iných pomôckach pre výchovu detí každoročne narastá a je na mieste, aby ste sa aj na našom blogu dozvedeli niekoľko dôležitých informácií o tejto výchovnej metóde a predmetoch, ktoré pomáhajú pri rozvoji schopností vášho dieťaťa. Ktoré hračky patria do skupiny Montessori a ako ich správne vybrať?

montessori-hracky

Kto alebo čo je to Montessori?

Montessori je výchovno-vzdelávacia metóda, respektíva „škola“, ktorú založila v roku 1907 talianska lekárka a pedagogička Maria Montessori. Vyznačuje sa podporou dieťaťa pri rozvíjaní rôznych vedomostí a zručností. Uplatňuje sa neautoritatívny prístup, bezstresový a beztrestný systém, ktorý má za úlohu nechať deťom voľnosť pri objavovaní sveta. Samozrejme, že ich nenecháme len tak rásť ako burinu. Pri princípe Montessori sa učiteľ nesnaží pôsobiť ako nepriateľ, ale ako sprievodca, ktorý pomáha formovať nielen vedomosti, ale aj osobnosť dieťaťa. 

Ktoré hračky označujeme ako Montessori?

V dnešnej dobe sa môžeme stretnúť s rôznymi marketingovými taktikami, ktoré označujú za Montessori takmer každú hračku a snažia sa zarobiť na tomto názve, aj keď v skutočnosti konkrétne hračky vôbec nespĺňajú požiadavky Montessori predmetov. Montessori hračky musia byť edukatívne a zoznámiť deti s farbami, zvukmi, či stimulovať iné vnemy. Vyžadujú, aby dieťa vyvinulo nejakú zaujímavú činnosť a aby tak nenásilnou formou rozširovalo svoje zručnosti. Dieťa si myslí, že sa hrá. V skutočnosti sa však učí.

Príklady konkrétnych montessori hračiek

Stavebnice, zatĺkačky, vkladačky, ale aj klasické Puzzle. To sú ideálne Montessori hračky pre malé deti, s ktorými si trénujú jemnú motoriku, naučia sa rozližovať farby jednotlivých kociek, rôzne tvary, ktoré vkladajú do rovnakých otvorov, alebo to, ako postaviť vežu, aby im nespadla. Pre väčšie deti sú vhodné rôzne hudobné nástroje či sady na výkon povolania. Nie však tie obyčajné s gumeným kladivkom a skrutkovačom, ale také, kde si môžu naozaj vyskúšať konkrétnu činnosť. Obľúbené sú aj takzvané Activity Boards, čo sú dosky, na ktorých je množstvo iných predmetov. Visiaci zámok, hrdlo z fľaše so štuplom, ceruzka a strúhadlo, ale napríklad aj počítadlo, navliekačka či vypínač. Dieťa sa naučí tieto predmety používať zábavnou formou.

PUZZLE FÍHA TRALALA - 12 DIELOV

Montessori aktivity

Na Montessori prístup nepotrebujete len špeciálne hračky, často vám poslúžia aj veci z domácnosti. Môžete skúsiť s deťmi napríklad šúpať vajíčka, lepiť lepiacou páskou, plniť poháriky šošovicou, alebo aj vešať štipce na šnúrku, či rovno na ňu vešať ponožky. Všetky tieto aktivity vaše dieťa využije aj v skutočnom živote a pomôžu mu rozvíjať jeho zručnosti a zmysly.

Zaujala vás škola Montessori?

Na internete nájdete množstvo inšpiratívnych návodov na činnosti, ktoré sú v súlade s Montessori prístupom. Dozviete sa viac aj o spôsoboch výchovy, o správnej komunikácii s deťmi a o tom, ako z detí vychovať samostatné a vyrovnané osobnosti. Začať môžete už v tom najútlejšom veku, no pokojne aj so staršími súrodencami.