Ako sa naučiť písmenká ešte v škôlke?

Abeceda naozaj nie je veda a vie to aj veľké množstvo šikovných detičiek ešte dávno predtým, než vôbec začnú chodiť do prvej triedy na základnej škole. Existuje niekoľko pomôcok a trikov, ktoré pomôžu vašim detičkám naučiť sa aspoň časť, či dokonca celú základnú abecedu ešte v škôlke. Nástup do prvého ročníka základnej školy tak bude oveľa jednoduchší.

Ako sa naučiť písmenká?

Na úvod treba povedať, že je oveľa jednoduchšie naučiť sa veľké tlačené písmenká. Majú naozaj jednoduché tvary a existuje veľa mnemotechnických pomôcok na ich zapamätanie. Napríklad písmeno O má rovnaký tvar, ako ústa človeka, keď danú hlásku vyslovujú. Deti si dosť ľahko pamätajú napríklad aj svoje iniciály alebo začiatočné písmenká vecí, ktoré považujú vo svojom živote za dôležité.

Hravé videá pre deti

Na internete, ale aj na detských DVD nájdete veľké množstvo edukatívnych videí, z ktorých sa deti môžu naučiť písmenká vizuálne, vďaka pesničkám, rýmom, ale aj predmetom, pri ktorých si zapamätajú začiatočné písmeno. Vynikajúcou pomôckou môže byť aj farebné odlíšenie písmeniek (napríklad B vždy ukazovať dieťaťu napísané žltou farbou – rovnako, ako je žltý aj bager a podobne).

 

DVD Brambusa od Fíha tralala

 

Písanie od útleho veku

Detičky od jedného roka milujú kreslenie – či už na magnetickú tabuľku, voskovkami na papier, alebo čímkoľvek na vaše novo-vymaľované steny. Dokážu vyvinúť snahu, aby spočiatku zachytili na papier len prvé neurčité čiary a tvary, no časom zvládnu prvé domčeky, zvieratká či dopravné prostriedky, ale aj ľudí a ďalšie predmety. Keď zvládnu pomenovať a nakresliť domček, prečo by nezvládli toto slovo taktiež „nakresliť“? Nepozerajte sa na písanie tradičným spôsobom, vnímajte ho ako kreslenie – dokážu to aj vaše deti.

Značky, logá a skratky

Detičky sa dokážu naučiť písmenká aj vďaka reklamnému svetu. Množstvo známych spoločností, automobiliek, ale aj inštitúcií má vo svojom logu často nejaké jednoduché písmenká. Verte, že detičky sa ľahko naučia naspamäť napríklad značku vášho auta, obľúbenú značku hračiek, ale aj názov či aspoň prvé písmenká názvu reštaurácie, kam chodíte za odmenu na rodinný obed alebo večeru.

Tip: Začnite s číslami

Skôr než sa s deťmi začnete učiť abecedu (ktorá má aj v tom najjednoduchšom znení 24 písmen), naučte sa najprv číslice. Tých je predsa len 10 a dajú sa k nim vymyslieť rovnako šikovné pomôcky pre ich ľahšie zapamätanie. Znalosť čísel je v škôlkach často samozrejmosťou a vďaka nim sa môžu detičky zoznámiť napríklad aj s peniažkami – práve cvičenie finančnej gramotnosti a narábania s hotovosťou je mimoriadne dôležité už od útleho veku.