Krátke rozprávky na čítanie, ktoré najlepšie prerozprávate práve VY

Deti milujú rozprávky – to je jednoducho fakt. Vďaka tejto ich prirodzenej vlastnosti však majú rodičia množstvo príležitostí, ako deti zaujať, odvrátiť ich pozornosť napríklad od bolesti alebo trápenia, alebo jednoducho na pár minút posadiť deti pred peknú audio alebo video rozprávku (čo je často až zbytočne prehnane démonizované) a užiť si trochu času pre seba. Niekedy totiž naozaj platí, že spokojný rodič je základ spokojnej domácnosti. Dnes sme však pre vás vybrali niekoľko typov na rozprávky, ktoré môžete deťom prečítať vy osobne a nezaberie vám to skoro žiadny čas.

Krátke rozprávky na čítanie

Kedy je ideálny čas na čítanie krátkych rozprávok pre deti? Vo väčšine prípadov to robíme pred spaním. Počas dňa sa však naskytne oveľa viac takýchto príležitostí, počas ktorých môžete deti zaujať a zabaviť krátkou rozprávkou. Dlhá cesta autom, čakanie v čakárni u doktora (kde sa môžu započúvať aj ostatné deti a určite budete za najviac cool rodiča :) ), ale aj na opekačke či stanovačke s deťmi pri táboráku.

Grécke bájky

Medzi skvelé krátke rozprávky patria jednoznačne bájky. Rozprávky o zvieratách či rastlinách s ľudskými vlastnosťami, ktoré sú takmer vždy poučné. Najznámejším autorom je staroveký grécky spisovateľ Ezop, od ktorého sa zachovalo veľké množstvo týchto krátkych rozprávok.

Slovenské povesti

Na Slovensku sa ústne aj písomne dochovalo obrovské množstvo povestí. Príbehov, ktoré často súvisia s husto postavenými hradmi, hlbokými jaskyňami, ale aj rôznymi ľudovými poverami. Povesti majú to čaro, že ak si vyberiete niektorú z lokálnych, deti ich dokážu oveľa viac prežívať: 

„Rozpoviem ti príbeh o tom hrade, kam ideme zajtra na výlet.“ :)

 

DVD BUMBARASA

 

Veršované rozprávky

Veršované rozprávky dokážu zaujať naozaj každé dieťa z jednoduchého dôvodu – veselé rýmy sú často naozaj hypnotické. Určite vám ako prvá rozprávka napadlo známe Žabiatko od vynikajúcej Ľudmily Podjavorinskej. Na internete však nájdete množstvo ďalších vynikajúcich rozprávok, ktoré sú oveľa zaujímavejšie vďaka veršom. Niektoré z nich sú aj dlhšie, ako napríklad obľúbená rozprávka Čin-Čin, no takúto rozprávku môžete pokojne čítať na etapy.

1001 arabských rozprávok

Rozprávky 1000 a jednej noci vznikali postupne stovky rokov. Sú to naozaj pútavé príbehy z orientu, ktoré sú určené rovnako deťom, ako aj dospelým. Rozprávky sú často poučné alebo odzrkadľujú rôzne ľudské vlastnosti a príbehy. 

Hans Christian Andersen

Medzi najznámejších rozprávkarov patrí nepochybne dánsky spisovateľ Hans Christian Andersen. Jeho diela získali množstvo filmových adaptácií, no najkrajšie sú vždy v originálnom znení – prečítané hlasom milujúceho rodiča pred deťmi, ktoré s otvorenými ústami hlcú každé jedno slovo.