Návod na výrobu háčkovaných hračiek

Háčkované hračky či textilné hračky z rôznych druhov látky sú čoraz obľúbenejšie vo všetkých domácnostiach s detičkami. Univerzálnosť, citová hodnota, ale aj bezpečnosť a schopnosť psychickej podpory pre deti, ktoré tieto hračky ponúkajú, ich predurčujú stať sa milovaným kúskom dieťaťa. 

 

 

Ako na vlastnoručne vyrobenú háčkovanú hračku pre deti? Poradíme vám, ako si uháčkovať jednoduchú postavičku aj ako sa o ňu správne starať, aby dieťaťu robila radosť dlhé roky.

Návod na háčkované hračky

Háčkované hračky sú podobné bábikám a plyšákom, avšak do detských izbičiek prinášajú aj niečo navyše. Vďaka príjemnému materiálu a častokrát ručnej výrobe sa dokážu stať obľúbenými kamarátmi vašich detí, sprevádzať ich na výletoch, ale aj byť im oporou počas stresujúcich životných udalostí – napríklad pri návšteve lekára, zubára alebo s nimi jednoduchšie zvládnu prvý deň v škôlke či jasličkách.

Viete, že háčkované hračky si môžete jednoducho ušiť napríklad z už hotovej háčkovanej deky?

Ako uháčkovať hračku?

Ak neviete, ako háčkovať, máte dve možnosti. Buď sa to naučíte podľa internetových video návodov, ktorých je k dispozícii obrovské množstvo, alebo oslovíte babičku alebo iného rodinného príslušníka, ktorý už háčkovať vie, aby vás to naučil, respektíve aby háčkovanú hračku pre vás vyrobil.

Jednoduché tvary háčkovaných hračiek

Háčkované hračky majú zvyčajne veľmi jednoduchý tvar – často pripomína maňušky. Najjednoduchším spôsobom je výroba háčkovanej (či textilnej) hračky zo štvorcového kusu látky. Zrolovaním a zošitím materiálu vytvoríte pevnú guľatú hlavičku, z ktorej smerom dole visí zvyšok látky , ktoré bude tvoriť telíčko handmade hračky. Na hlavičku môžete prišiť očká (ideálne z látky, nie gombíky, ktoré by malé deti mohli odhryznúť a prehltnúť), ale aj čiapočku či iné doplnky. Komplikovanejší spôsob je uháčkovanie hračky do presne požadovaného tvaru – medzi deťmi sú obľúbené tvary zajačika, medvedíka či bábiky.

Obľúbená technika háčkovania

Ak s háčkovaním ešte len začínate, skúste obľúbenú  japonskú techniku amigurumi.  Ide o tvorbu háčkovaných zvieratiek a milých postavičiek, ktoré sa väčšinou háčkujú menším háčikom, čo zabezpečí pevnejší tvar hračky. Technika amigurumi je veľmi obľúbená práve vďaka svojej nenáročnosti, pretože využíva len základné očká. 

Tvorba háčkovaných hračiek

Tvorba háčkovaných hračiek nie je nijako náročná a nevyžaduje si ani veľa pomôcok. Na začiatok vám postačia háčiky, vlna, duté vlákno a správny návod na háčkovanie. Fantázii sa skutočne medze nekladú, preto čím viac farieb priadzí máte, tým nápaditejšia a veselšia háčkovaná hračka vznikne.  

Háčkované hračky sa dajú uháčkovať takmer z akejkoľvek priadze, no najčastejšie používanou priadzou sú bavlnené, zmesové priadze bavlna-akryl alebo príjemné ženilkové typy priadzí. Ich výhodou je, že sú mäkké, držia tvar a aj pre začiatočníkov je ľahké s nimi pracovať.

Výplň háčkovanej hračky

Po háčkovaní je dôležité hračku vypchať, aby držala tvar. Najčastejšie používaným materiálom výplní je duté vlákno, ktoré je vhodné aj pre alergikov a je hygienicky nezávadné. Oproti vate má niekoľko výhod – dobre drží tvar a nevytvára hrudky (zabezpečí rovnomerné vypchatie hračky). Okrem dutého vlákna môžete použiť aj prírodné alternatívy ako konopnú výplň, kukuričné vlákno či sušenú levanduľu.

Textilné zvieratká pre deti

Vlastnoručne vyrobená hračka s personalizovanými farbami a doplnkami bude mať pre dieťa oveľa väčšiu citovú hodnotu. Medzi najobľúbenejšie háčkované hračky a „mojkáčikov“ patria rozličné zvieratká. Šikovná mamina vybavená kusom látky (možno použiť aj starú obliečku) a ihlou s niťou dokáže takúto háčkovanú hračku vyrobiť za veľmi krátky čas (niekedy postačí aj hodinka, kým dieťatko spí). 

Jednoduchšia alternatíva háčkovaných hračiek

Ak neviete háčkovať, môžete si zvoliť jednoduchšiu metódu, a to vyrobiť spomínanú hračku z kusa použitej látky alebo starej deky, ktorú máte doma. Pri vyhľadávaní inšpirácií a jednoduchých návodov hľadajte kľúčové slovo DIY FABRIC TOYS (do it yourself fabric toys), čo vo voľnom preklade znamená „vlastnoručne vyrobené textilné hračky“. S ich pomocou zvládnete vyrobiť deťom ich obľúbené zvieratko či vysnívanú postavičku rýchlo a nápadito.

Starostlivosť o háčkované hračky 

Po výrobe háčkovanej hračky prichádza na rad správna starostlivosť o ne. Ako zbaviť doma vyrobené postavičky a zvieratká prachu, špiny a bacilov? Tu je niekoľko základných krokov, ako sa starať o háčkované vecičky:

  • Pranie špinavých háčkovaných vecí – odporúča sa zvoliť šetrný prací program na nízkej teplote s adekvátnym prípravkom (ideálne tekutý gél na vlnené odevy). Hračku vložte do vrecka či obliečky od vankúša, aby neprišla do priameho kontaktu s bubnom práčky. Hračky neperte samostatne, ale pokojne aj s iným vhodným (nie tmavým či farbu prepúšťacím) oblečením, ktoré poslúži ako tlmič nárazov. 
  • Ručné odstránenie drobných nečistôt z hračky – v prípade menšej špiny postačí hračku očistiť navlhčenou handričkou, respektíve ju operte ručne v studenej vode. Pozor na jemné šúchanie, silné trenie kefkou môže spôsobiť splstnatenie hračky. 
  • Sušenie háčkovanej hračky – neodporúča sa tento typ vecí sušiť v sušičke, nakoľko by sa mohli poškodiť vlákna hračky. 
  • Žmýkanie hračky – vyhnite sa aj silnému žmýkaniu. Najvhodnejšie je citlivo rukou vytlačiť prebytočnú vodu a nechať ju voľne odkvapkať a vysušiť. Rozhodne háčkované hračky nevešajte na štipec ani ju Nesušte na radiátore či priamom slnku.
  • Pôvodný tvar hračky – pri vytláčaní vody z hračky sa stáva, že môžu pôsobiť mierne deformované. Správny tvar určuje do veľkej miery dobre rozmiestnená výplň vecičiek. Vecičky plnené dutým vláknom by nemali byť problematické a skutočne stačí pár jemných stlačení a hračka sa vráti do pôvodného tvaru. Nikdy však nenaprávajte mokré háčkované hračky mokrá priadza má tendenciu uvoľňovať vlákna a naprávaním mokrej hračky môžete jej tvar natrvalo zmeniť. 
  • Žehlenie háčkovanej hračky nie je vhodné. Žehlením totiž očká priadze spľasnú. Stačí ak z hračky jemne vytlačíte vodu a necháte ju voľne vysušiť.