Návod na výrobu háčkovaných hračiek

Háčkované hračky a všeobecne textilné hračky z rôznych druhov látky sa stávajú čoraz obľúbenejšie vo všetkých domácnostiach, v ktorých rozdávajú rodičom radosť ich ratolesti. Univerzálnosť, citová hodnota, ale aj bezpečnosť a schopnosť psychickej podpory pre deti, ktoré tieto hračky ponúkajú, ich predurčujú stať sa najobľúbenejším kúskom vašich detí. Ako na vlastnoručne vyrobenú háčkovanú hračku pre deti?

 

Návod na háčkované hračky

Háčkované hračkyhračky podobné bábikám a plyšákom, respektíve majú podobnú funkciu. Dokážu sa stať obľúbenými kamarátmi vašich detí, sprevádzať ich na výletoch, ale aj počas stresujúcich životných udalostí, ako môže byť napríklad návšteva lekára, zubára, alebo prvý deň v škôlke či jasličkách. Háčkované hračky môžete jednoducho ušiť napríklad z už hotovej háčkovanej deky.

Ako háčkovať?

Ak neviete, ako háčkovať, máte dve možnosti. Buď sa to naučíte podľa video návodu z internetu, ktorých je naozaj obrovské množstvo. Rovnako existuje obrovské množstvo rôznych štýlov a techník háčkovania, preto by bolo veľmi náročné ich sem všetky vypísať. Druhou možnosťou je napríklad osloviť babičku alebo iného rodinného príslušníka, ktorý už háčkovať vie, aby vás to naučil, respektíve aby háčkovanú hračku vyrobil za vás.

Jednoduché tvary

Háčkované hračky majú v podstate veľmi jednoduchý tvar, ktorý pripomína napríklad maňušky. Najjednoduchším spôsobom je výroba háčkovanej (alebo inej textilnej hračky), zo štvorcového kusu látky. Zrolovaním a zošitím vytvoríte pevnú guľatú hlavičku, z ktorej smerom dole visí zbytok látky ako telíčko hračky. Na hlavičku môžete prišiť očká (ideálne z látky, nie gombíky, ktoré by deti mohli odkusnúť a prehltnúť), ale aj čiapočku či iné doplnky. Komplikovanejší spôsob je uháčkovanie hračky do presne požadovaného tvaru – obľúbené sú napríklad tvary zajačika či medvedíka.

Zvieratká a mojkáčikovia

Medzi najbľúbenejśie tvary háčkovaných hračiek a takzvaných mojkáčikov patria práve zvieratká. Šikovná mamina vybavená kusom látky (môžete použiť aj starú obliečku) a ihlou s niťou dokáže takúto hračku vyrobiť aj za menej ako hodinu. Vlastnoručne vyrobená hračka s personalizovanými farbami a doplnkami bude mať pre dieťa oveľa väčšiu citovú hodnotu.

Neviete háčkovať? Nevadí

Ak neviete háčkovať, môžete si zvoliť jednoduchšiu metódu, a to vyrobiť spomínanú hračku z kusu látky alebo deky, ktorú už máte doma. Pri vyhľadávaní inšpirácie a návodov hľadajte kľúčové slovo „DIY FABRIC TOYS“ (do it yourself fabric toys), čo vo voľnom preklade znamená „vlastnoručne vyrobené textilné hračky“ a vyrobte vašim deťom ich obľúbené zvieratko – napríklad dinosaura alebo psíka.