Tipy na veľkonočné aktivity pre deti: Veľká noc plná zážitkov

Veľká noc je za rohom a spolu s ňou aj pár dní voľna, ktoré môžete stráviť v kruhu vašej rodiny. Ešte nemáte na tento víkend plány a chceli by ste ho prežiť v duchu tradícií? Máme pre vás niekoľko zaujímavých tipov na veselé aktivity pre celú rodinu. Vytvorte vašim deťom program, ktorý sa bude skladať z tradičných slovenských veľkonočných zvykov, ale aj moderných a zábavných činností.

Veľká noc a tradície

Veľká noc sa označuje aj ako najväčší kresťanský sviatok, dokonca väčší, ako obľúbené Vianoce. S týmito dňami sa spája veľké množstvo tradícií, zvykov, ale aj aktivít určených primárne pre deti. Či už na Veľkú noc pozeráte ako na náboženský sviatok, alebo len ako na predĺžený víkend spojený s dobrým jedlom a šibačkou, určite sa počas týchto dní nebudete nudiť.

Veľkonočné aktivity pre deti

Hlavnou veľkonočnou aktivitou, ktorú deti milujú, býva šibačka. Množstvo ľudí však namieta, že táto tradícia nie je fér voči dievčatám, ktoré často čaká len kýbeľ s vodou, kým chlapci dostanú sladkosti alebo peniaze. Aj práve preto je dôležité naučiť chlapcov, že dievčatá by mali vyšibať len symbolicky (aby boli zdravé, nie aby mali modriny) a sladkú odmenu za šibanie môžu dostať chlapci, ale aj dievčatká.

Medzi ďalšie obľúbené aktivity počas Veľkej noci patrí najmä výrobe rôznych sezónnych ozdôb. Tak, ako ste možno na jeseň vyrábali ozdoby z gaštanov a špajdlí, na Veľkú noc si s deťmi môžete vyfúknuť vajíčko a vymaľovať kraslice. S deťmi sa môžete vydať aj na vychádzku k blízkej rieke na prúty a upliesť korbáče.

Návštevy celej rodiny

So sviatkom Veľkej noci sú spojené aj návštevy rodiny a blízkych, s ktorými sa kvôli väčšej vzdialenosti či vysokému pracovnému nasadeniu nestretávame až tak často. Návštevu vzdialenejšieho konca republiky môžete spojiť aj s výletom k nejakej atrakcii, o ktorej vaše deti už dlho básnia. Vopred si však preverte otváracie hodiny počas sviatkov a pripravte sa na plnšia parkoviská, ale aj sviatočných šoférov. Na dlhej ceste môže deti zabaviť napríklad CD s ich obľúbenými pesničkami.

Čoraz obľúbenejšie sú aj západné tradície

V západných krajinách existuje na Veľkú noc množstvo zaujímavých tradícií, ktoré si našli cestu aj do našich končín. Deti najviac milujú takzvané hľadanie vajíčok, ktoré sa pravidelne koná napríklad aj v záhrade Bieleho domu. Vajíčka (skutočné, ale aj čokoládové) poschovávate kade-tade po byte, dome či záhrade a deti majú o zábavu postarané. Ak chcete, aby ich to bavilo dlhšie, schovajte vajíčok 10 a povedzte im, že ste ich schovali 11. :-)

A čo (nielen) sladké odmeny?

Čokoládové postavičky, údené mäso, ale aj pečka (baba) patria medzi najznámejšie pochutiny, ktoré neodmysliteľne patria k veľkej noci. Väčšie deti môžete zapojiť do prípravy rôznych sezónnych jedál. Opäť to môžete spojiť napríklad s výletom na medvedí cesnak, ktorý dodá pečke úplne novú chuť, alebo si z neho môžete vytvoriť chutné pesto.