Ako naučiť dieťa správne sedieť za stolom?

Pod pojmom správne sedenie za stolom by sme mohli chápať stolovanie pri jedle, ale aj sedenie na pracovnej stoličke pri pracovnom stole napríklad počas písania. To je dosť špecifická téma, ktorej výsledky závisia aj od zvolenej stoličky, výšky pracovného stola a podobne. Dnes sa pozrieme čisto na to, ako naučiť deti stolovať pri jedle už od čo najmenšieho veku. 

Ako naučiť dieťa sedieť za stolom?

Ak začne dieťa učiť sedieť za stolom pri jedení od samého začiatku, nebudete s tým mať žiadny problém. Niekedy môže vzniknúť problém v prípade, ak dieťa trávi čas aj inde – napríklad u babičiek, ktoré sú schopné kŕmiť aj deti v predškolskom veku a dovolia im jesť polievku v obývačke pri pustenom televízore. Nie je to síce najväčšia katastrofa, no ak chcete, aby dieťa vždy stolovalo pekne pri stole, odporúča sa dodržiavať nastavené pravidlá bez ohľadu na to, kde a s kým dieťa práve je. Ako teda začať s učením stolovania?

Stolička na kŕmenie

Prvým míľnikom v živote dieťaťa na ceste za stolovaním je pobyt v klasickej detskej stoličke na kŕmenie s pultíkom, čo býva približne už pred dovŕšením prvého roka života – niekedy aj skôr, keď už dokáže samé aktívne sedieť. Takáto detská stolička by mala byť umiestnená v blízkosti jedálne alebo iného miesta, kde sa ako rodina stretávate pri jedle. Čo najskôr motivujte dieťa jesť samé – je jedno, či to bude rukami alebo lyžicou a či bude jedlo úplne všade okolo, len nie v jeho brušku. Za veľmi krátku dobu sa to dieťa naučí a vám odpadne starosť s kŕmením. 

Vlastný stôl a stolička

Detský stôl a stoličku dokáže dieťa „používať“ približne od 1 až 1,5 roka. Výška sedadla detskej stoličky býva spravidla medzi 25 a 30 cm nad zemou a výška stola okolo 45-50 cm. Rozprávkový dizajn mnohých takýchto stolíkov deti motivuje tráviť pri ňom čo najviac času a navyše si za ním môžu aj kresliť alebo sa inak hrať. Trvajte na tom, aby dieťa jedlo vždy oblečené, nie nahé alebo v pyžame.

Jedávajte spoločne

V dnešnej uponáhľanej spoločnosti už nie je také bežné, že rodina stoluje spoločne pri každom jedle, či nebodaj ani každý deň. Je zázrak, ak sa všetci stretnú pri jedle aspoň počas nedeľného obedu. Ak je to vo vašich silách a nebráni vám v tom napríklad práca na smeny, pokúste sa aspoň večerať všetci spolu pri jednom stole. Nezakazujte deťom rozprávať (iba s plnou pusou) a naučte ich tento čas vnímať ako rodinnú pohodu. Zapálené sviečky alebo jemne pustená hudba im dokáže tento zážitok spríjemniť.

Pri jedle sa vyhnite televízoru

Niekedy je to nevyhnutné a každý jeden rodič pozná tú tajnú zbraň, ktorá donúti dieťa niečo zjesť. Samozrejme máme na mysli pustený televízor. V ideálnom prípade by ho deti pri jedle pozerať nemali, no opäť to nie je koniec sveta, ak ich naučíte, že napríklad raňajky budú vždy spojené s pozeraním rozprávky. Trvajte však na tom, aby to boli len raňajky a aby aj počas toho sedeli napríklad za svojim stolom, nie len tak na gauči či na koberci.