Ako vybrať vhodné hračky pre deti od 6 mesiacov?

Vek šiestich mesiacov je obdobie, počas ktorého sa deti výrazne menia. Vo väčšine prípadov už sedia a dokážu sa pretočiť z bruška na chrbát a naspäť. Preto pre ne začínajú byť zaujímavé aj hračky, s ktorými sa dá hrať aj inak, než len pri ležaní na chrbáte. Vybrali sme pre vás niekoľko tipov na ideálne hračky pre deti po dovŕšení šiesteho mesiaca života. 

Hračky pre deti od 6 mesiacov

6-mesačné detičky majú už skvele vyvinutý zrak aj sluch – dva z hlavných zmyslov, prostredníctvom ktorých spoznávajú svoje okolie. Teraz je čas začať tie zmysly poriadne stimulovať – spoločne s hmatom. Na to existuje niekoľko typov bezpečných a milých hračiek, ktoré navyše vaše bábätko zabavia v momentoch úzkosti, rozptýlia plač pri menších boliestach a skvele poslúžia až do momentu, kedy sa bábätko stane mobilné a začnú ho zaujímať úplne odlišné veci.

Zvieratko na guľovom podstavci

Detské očká vždy dokáže zaujať niečo, čo sa hýbe. Najlepšie je, ak sa to hýbe len vďaka kúzlu fyziky, a nie pomocou bateriek, ktoré treba stále vymieňať. V autách majú šoféri často obľúbené postavičky, ktorým sa trasú hlavy v dôsledku nerovností na ceste. Pre bábätká sú však oveľa vhodnejšie priamo plyšové hračky, ktorých základňu tvorí podstavec tvare polgule. Stačí do nich brnknúť prstom a okamžite sa rozkývajú po stole. Často sú v ich vnútri ukryté hrkálky, čím je zážitok pre bábätko viac umocnený.

Príjemné zvukové hračky

Veľké množstvo hračiek na baterky dokáže vydávať aj rôzne zvuky. Nie všetky zvuky sú však príjemné. Ak môžete, stavte napríklad na jemné zvonkohry, ktoré sú vyrobené hlavne z dreva a vzájomné údery jednotlivých kúskov dreva o seba vytvárajú príjemný zvuk. Hračky môžu opäť byť aj bez bateriek, napríklad zavesené na detskej hrazdičke, kde do nich môže bábätko brnkať aj v ľahu a tešiť sa z ich zvukovej reakcie.

Podpora hmatu

Vaše bábätko sa bude chcieť zoznámiť s čo najväčším počtom predmetov a vo vašej moci je vybrať tieto predmety. Hranaté, guľaté, tvrdé, mäkké, drevené, gumové. Vyskúšajte čo najviac hryzadiel a hrkálok z rôznych materiálov a v rôznych tvaroch a bábätko bude nadšené. Okrem toho bude mať vždy po ruke pomôcky pre prerezávanie zúbkov. Vyberajte však len hrkálky a hryzadlá z prírodných a bezpečných materiálov.

Pozor na svetielka

Niektoré hračky majú v sebe integrované aj rôzne svetielka — odporúčame však vyhnúť sa takýmto hračkám. Niektoré z nich naozaj blikajú príliš rýchlo alebo svietia príliš silno, čo naozaj neprospieva očkám bábätka, ktoré sú oveľa citlivejšie, než tie naše.