Ako motivovať dieťa k rozprávaniu?

Prvé slová z úst našich ratolestí sú jedným z najradostnejších momentov, na ktorý čakáme už od ich narodenia. Vytúžené „mama“, „tata“ a ďalšie si niektorí rodičia užijú ešte pred dovŕšením veku jedného roka ich detí. Čo však robiť, ak deti ešte nerozprávajú? Kedy je potrebné poradiť sa s odborníkom a prečo by ste sa nemali hneď stresovať?

 

Ako motivovať dieťa k tomu, aby rozprávalo?

Ak vaše dieťa ešte nerozpráva, najpravdepodobnejším dôvodom môže byť ten, že ste mu k tomu neponúkli dostatočnú motiváciu. Je to smutné, no často sa paradoxne „rozkecajú“ práve deti, ktorým nie je venovaná dostatočná pozornosť a jednoducho ju potrebujú upútať. Existuje niekoľko skvelých možností, ako motivovať dieťa k tomu, aby zakričalo na celý svet. Ukážeme si ich nižšie.

Kedy by už dieťa malo rozprávať?

Vek, v ktorom dieťa začína rozprávať, nie je presne stanovený. Lekári vás budú pravdepodobne zahŕňať dotazníkmi o schopnostiach dieťaťa, na základe ktorých vás budú konfrontovať rôznymi nepríjemnými poznámkami o tom, čo by malo alebo nemalo dieťa už vedieť. To, že dieťa chodí a rozpráva už v 9 mesiacoch, neznamená, že bude šikovnejšie ako to, ktoré s tým má problém aj po roku a pol. Vždy si spomeňte na Einsteina, ktorý nerozprával až do svojich 5 rokov.

Vie si dieťa vypýtať to, čo potrebuje?

Aby dieťa malo dôvod hovoriť, musí chcieť niečo, čo bez reči jednoducho nedostane. Ako má zavolať na mamu, keď je mama každú sekundu pri ňom? Nechajte dieťa v ohrádke alebo postieľke zopár minút osamote a motivácia pre volanie na mamu sa dostaví. Dôležité je aby ste veci označovali jednoducho. Nečakajte, že si dieťa vypýta jedlo po francúzsky ako od čašníka v luxusnej reštaurácii. Určite si však zvládne vypýtať „ham“. Rozhodne neskúšajte nechať dieťa hladné alebo osamote, dokiaľ nezačne rozprávať. Avšak, krátke podnety „nedostatku“ sú pre deti tou najlepšou motiváciou pre rozprávanie.

Opakovanie je matka múdrosti

Je nevyhnutné povedať, že dôvod mlčania niektorých detí pramení z prístupu ich rodičov. Ak sa deťom jednoducho málo venujete, môžu sa dokonca báť prehovoriť. Rodičia, ktorí sa deťom naozaj venujú počas celého dňa, pomáhajú im objavovať svet a pomenovávať všetky veci, sa z reči svojich ratolestí budú tešiť skôr, ako tí, ktorí deťom nedoprajú dostatok impulzov. Počas celého dňa môžete mať tisíc možností spýtať sa dieťaťa, ako „robí“ nejaké zvieratko, čo to išlo po ceste okolo, ale aj či je dieťa hladné (čím sa vraciame späť k tomu, že hlavnou motiváciou je vedieť si vypýtať to, čo potrebuje.) Deti sa skvele naučia opakovať slová aj pri pozeraní zábavných videí, napríklad na DVD.

Poraďte sa s odborníkom

Ak máte naozaj strach, že dieťa nerozpráva v dôsledku nejakého závažnejšieho ochorenia, neváhajte sa poradiť so všeobecným lekárom a prípadne aj s logopédom. Absencia reči môže byť často len plodom akéhosi bloku, ktorý treba odstrániť. Niekedy nepomôže ani asistencia lekára, a dieťa sa proste zo dňa na deň rozhovorí úplne samé od seba.