Háčkované hračky – mäkkí kamaráti pre vaše deti

Ručne háčkované hračky sa stali hitom posledných rokov. Nájdete ich v ponuke kamenných aj internetových obchodov a šikovné mamičky a babičky ich pre svoje deti a vnúčatká dokážu vyrobiť aj doma. V čom sú také skvelé a aké k nim existujú alternatívy? Pozrieme sa aj na to, prečo háčkovanú či inú podobnú hračku potrebuje každé dieťa.

Háčkované hračky

Háčkované hračky bývajú najčastejšie vyrábané ručne – často doma, rukami milujúcej mamy či babičky. Majú podobu usmiatych paneniek, veselých zvieratiek alebo iných rozprávkových bytostí, ktoré sa stanú kamarátmi vašich detí. V princípe sú rovnaké, ako rôzne háčkované kúsky oblečenia, len majú iný tvar. Môžu byť zdobené gombíkmi a inými doplnkami.

Plyšáky

Skvelou alternatívou k moderným háčkovaným hračkám sú klasickí plyšáci. Mäkké a voňavé zvieratká, hrdinovia z rozprávok, ale aj vankúšiky s očkami, uškami a chvostom sú ideálnymi spoločníkmi pre vaše deti. Plyšákov miluje každé dieťa, a je úplne jedno, či ide o novú hračku, alebo plyšáka z vášho detstva.

 

BÁBIKA FÍHA TRALALA A PLYŠÁK DINO DISCOTEKUS

Mojkáči

V súčasnosti sú veľmi obľúbení aj látkoví mojkáči. Vyrobiť mojkáčika je mimoriadne jednoduché a zvládnete to naozaj za pár minút. Dá sa vyrobiť z trička, kúsku handry, ale aj z ponožiek. Kreativite sa medze nekladú a pri výrobe vlastného mojkáčika môžete popustiť uzdu vašej fantázii. Dieťa si takéhoto mojkáčika obľúbi oveľa viac práve vďaka tomu, že mu ho vyrobíte vlastnoručne. Môžete ho aj prizvať k procesu výroby, aby si mohlo vybrať farbu, očká a iné doplnky.

Na čo vlastne slúžia?

Deti sa s háčkovanými hračkami, plyšákmi aj mojkáčikmi určite budú aj hrať. Ich primárny účel je však iný. Môžu si ich vziať so sebou všade, kam potrebujú. Na výlet, ktorý môžu zvečniť spoločnou fotkou, do postele a do ríše snov na rôzne dobrodružstvá, ale aj na návštevu lekára, kde sa dostáva nepríjemná včelička do ramena a mojkáčik tak poslúži ako ďalšia psychická podpora spolu s maminou a ocinom.

Na čo si dať pozor

Či už sa rozhodnete mojkáča vlastnoručne vyrobiť alebo kúpiť, rozhodne by ste mali myslieť na niekoľko dôležitých vecí. V prvom rade by mal byť vyrobený z nezávadných materiálov – nič, čo púšťa farbu alebo je nejakým iným spôsobom toxické, nesmie mojkáčik obsahovať. Očká, nos, či iné časti mojkáča bývajú často vyrobené napríklad z gombíkov. Presvedčte sa, že sú naozaj spoľahlivo prišité a v ideálnom prípade aj podlepené, aby sa dieťaťu nemohlo stať, že ho omylom prehltne.