Hračky pre novorodencov a deti do jedného roka

Prvé dni s bábätkom v pôrodnici sú pre maminku (a po návrate z pôrodnice aj pre tatinka) často naozaj náročné. Nový člen vašej domácnosti potrebuje vašu plnú pozornosť a lásku. Na bezstarostné zvládnutie niekoľkých prvých dní a týždňov vám pomôže aj zopár hračiek, vďaka ktorým bude vaše bábätko oveľa pokojnejšie.

Hračky pre novorodencov

Pre novorodenca je vhodný len jeden jediný typ hračiek – a to sú cumlíky a hryzadlá. Jeho najobľúbenejším predmetom bude pravdepodobne perinka alebo čistá plienočka, ktorú bude môcť držať v rúčke pri zaspávaní. Obľúbené sú však napríklad aj kolotoče nad postieľku, ktorými nič nepokazíte a už o pár týždňov si získajú plnú pozornosť vášho bábätka.

Pozor najmä na materiály

Pri novorodencoch je mimoriadne dôležité, aby boli hračky (cumlíky, hryzadlá, hrkálky) vyrobené z kvalitných a nezávadných materiálov. Odporúčame vám, aby ste hračky nakupovali len v lekárni, kde nájdete napríklad drevené, silikónové alebo kaučukové hryzadlá, ktoré sú naozaj zdravotne nezávadné a certifikované. Vyhnite sa neznačkovým výrobkom bez jasného pôvodu.

Koľko hračiek potrebuje novorodeniatko?

V skutočnosti dieťa naozaj nepotrebuje ani jednu hračku. Naše staré mamy si často vystačili doslova s jednou handričkou, ktorú dieťa pevne zvieralo pri zaspávaní. Novorodenec vníma hlas mamičky, plné bruško, mäkkú a teplú perinku a možno kúsok spomínanej látky, ktorú môže držať v rúčke. Prvé hračky ho začnú zaujímať až niekedy okolo veku dvoch mesiacov. Cumlík či hryzadlo sú však skvelými pomocníkmi.

Hračky do jedného roka

Toto je naozaj široký pojem. Prvý rok života bábätka je poznamenaný obrovskými zmenami, ktoré prichádzajú v princípe každý týždeň. Ani nestihnete mrknúť a malý nepohyblivý novorodenec sa zrazu zmení na lezúňa, ktorý vás už o pár dní prekvapí prvými krokmi a prvými slovami. Trojmesačné bábätko zaujímajú úplne iné hračky, ako napríklad to 5-mesačné.

Hračky pre jednoročné deti

Jednoročné deti už často chodia a zaujíma ich všetko, čo nájdu vo vašom dome. V tomto veku už pravdepodobne budú mať doma celú armádu rôznych hračiek. Tie ich však budú zaujímať stále menej a menej – najzaujímavejšie bude pre ne vždy obsah vašich skriniek a zásuviek. Tie by teda mali obsahovať len bezpečné a nie príliš cenné veci, alebo by mali byť dobre zabezpečené.