Jesenné aktivity pre deti aj s Montessori tipmi

Jeseň je pre mnohých ľudí najdepresívnejším ročným obdobím, no my si dovolíme rázne nesúhlasiť. Jeseň patrí k tým najkrajším, najfarebnejším, najvoňavejším a najpestrejším ročným obdobiam. Zahoďte pochmúrnu náladu a strávte jeseň v spoločnosti vašich detí pri zábavných aktivitách, ktoré sme si pre vás prichystali. 

Jesenné aktivity

S množstvom zážitkov po lete a pri pomaly sa zhoršujúcom počasí sa môže zdať, že počas jesene sa dá len sedieť za oknom a pozerať sa, ako vonku prší. Opak je však pravdou. Počet slnečných dní je v našom podnebí aj počas jesene naozaj vysoký a toto obdobie je ideálne aj pre absolvovanie turistík. Dni ešte nie sú úplne krátke, na horách vás nezastihnú horúčavy a zástupy turistov a navyše si môžete užiť krásne sfarbenú prírodu.

Jesenné aktivity pre deti

Medzi najzaujímavejšie jesenné aktivity pre deti patrí napríklad zber jesenných plodov. Orechy, žalude, bukvice, gaštany, šípky, … tento zoznam by mohol byť nekonečný. Naučte deti plody rozoznávať, ukážte im, ako sa používajú, dajte im ich ochutnať alebo sa spoločne pustite orechy rozbíjať, čistiť a sušiť.

Montessori jesenné aktivity

Medzi montessori jesenné aktivity môžeme zaradiť všetky tie tvorivé. Vyrezávanie tekvice patrí medzi najznámejšie a najobľúbenejšie. Čo tak si spraviť výzdobu z pagaštanov konských, špáradiel a plastelíny? Deťom môžete vyrobiť aj originálne detské puzzle pomocou farebných listov. Pozbierajte listy rôznych tvarov a farby, obkreslite ich na papier, vystrihnite a vystrihnutý kúsok môžete nalepiť na pôvodný list (aby ste ho spevnili) a dieťa musí následne listy priraďovať k voľným okienkam, ktoré vznikli v papieri. 

Puzzle Fíha tralala - 12 dielov

Jesenné aktivity pre malé deti

Aj malé deti do jedného roka sa môžu v jeseni zabaviť a získať množstvo nových vnemov. Doneste im z vonku kúsok prírody. Veľký žltý javorový list, gaštan, hríbik, borovicovú šišku a ďalšie zaujímavé veci. Nechajte bábätko, nech hmatom spoznáva ich štruktúru, teplotu, nech sa mu suchý list rozdrobí v ruke, nech ovonia šišku. Dávajte však celý čas pozor, aby žiadny z plodov či iných prírodných produktov nezjedlo.

Exteriérové jesenné aktivity

Máte doma prútený košík a v okolí les? Vyrazte s deťmi na huby. Rozfúkal sa počas slnečného dňa silný vietor? Vytiahnite zo skrine šarkana. Prší a všade sú mláky s vodou? Obujte si gumáky a pršiplášť a zahrajte sa, kto pri skákaní do vody vystrekne vodu najďalej a na všetkých okolo. Jeseň je krásna a zábavná, len sa ju musíte naučiť tak vidieť.