Ako správne umývať a dezinfikovať hračky?

Detské hračky sú takmer stále pokryté to najrozmanitejšou kašou, ktorá sa skladá z rôznych originálnych ingrediencií. Sliny, kúsky jedla, prach a vlasy zo zeme, baktérie – všetko čo sa na hračky dostať môže, sa na ne aj dostane – samozrejme, s pomocou vašich ratolestí. Ako udržiavať hračky čisté a bezpečné aj pre malé detičky?

Dezinfekcia hračiek

Na začiatok musíme napísať, že netreba maľovať čerta na stenu a báť sa každej cudzej molekuly. Tým, že si detičky strkajú hračky a ďalšie predmety do úst, si budujú imunitu. Desiatky tisíc rokov deti vyrastali v absolútne nesterilnom prostredí a niektorí rodičia aj dnes podporujú metódu výchovy v prirodzenom prostredí, ktoré nie je pomocou chemikálií zbavené aj tej poslednej baktérie. Napriek tomu je dôleźité hračky dezinfikovať najmä v dvoch prípadoch: Pre naozaj malé bábätká, ktoré majú zatiaľ slabú obranyschopnosť, a v prípade, že sa hračky dostanú do kontaktu s niečim naozaj nebezpečným (výkaly domácich miláčikov, odrezky surového mäsa a podobne).

Ako umývať hračky

Hračky by ste mali individuálne umývať tak, ako to odporúča výrobca. Nie je ničím zvláštnym, že mamičky plyšákov perú. Väčšina plastových hračiek sa dá klasicky umývať teplou (nie horúcou) vodou a mydlom alebo prostriedkom na riad. Čoraz obľúbenejšie drevené hračky treba po umytí nechať poriadne vysušiť, alebo ich radšej umyť len mierne vlhkou dezinfekčnou utierkou.

Pozor na čistiace prostriedky

Niektoré agresívne prostriedky dokážu hračky nenávratne zničiť – napríklad úplne zmyť farbu, a to najmä v prípade, ak sú na hraćkách použité prírodné a zdravotne nezávadné farby, ktoré vyhľadáva čoraz viac rodičov. Nepoužívajte kyseliny ani zásady, úplne postačí spomínané mydlo alebo aj len čistá voda.

Sterilizácia hračiek

Hračky pre malé bábätká by sa mali dať sterilizovať podobne, ako fľaška alebo cumlík. Práve rôzne hryzadlá a hrkálky si deti strkajú do úst najčastejšie – a rovnako často ich aj púšťajú na zem. Vyberajte len kvalitné hryzadlá, ideálne z ponuky najbližšej lekárne, ktoré znesú aj sterilizáciu v sterilizačnom prístroji.

Umývačka riadu na hračky

Veľké množstvo hračiek je možné dať aj do umývačky riadu, kde sa dokonale umyjú od nečistôt a horúca para ich zároveň vydezinfikuje. Predtým, než ich tam dáte, sa však presvedčte, či sú určené do tak horúceho prostredia. V opačnom prípade by ste mohli z umývačky miesto plastovej hračky už vytiahnuť len neidentifikovateľnú plastovú hrču.