Utíšte uplakané dieťa vďaka týmto tipom

Všetci rodičia (ale aj tí, ktorých to ešte len čaká) na svete by sa určite zhodli, že detský plač je jeden z tých najhorších zvukov, aké na tomto svete existujú. :-) Je na to však dôvod, z vývojového hľadiska bol v minulosti plač nástroj, vďaka ktorému dokázalo dieťa doslova prežiť – privolať mamu, ktorá mu poskytne jedlo, teplo a bezpečie. Táto zručnosť „prežiť“ nám zostala až do dnešných dní. Pozrime sa spoločne na to, ako detský plač zastaviť. 

Uplakané dieťa

Na začiatok je dôležité povedať, že plač je prirodzený prejav emócií a v žiadnom veku ho netreba potláčať. Typickými vetami ako „aký si škaredý, keď plačeš“ alebo „neplač, lebo sa ti budú smiať“ plač možno zastavíte, no emócia v dieťati zostane, a keď vie, že ani pred vami sa nemôže vyplakať, zabudnite na to, že sa vám s niečím zverí v puberte alebo v dospelosti. :-) 

Prečo dieťa plače?

Dieťa má na plač dôvod VŽDY. To, či je relevantný, to už je úplne iná otázka. Kým niektoré dieťa sa rozplače aj pri tom najmenšom páde, iné zvládne bez plaču aj nejakú odreninu. Všetko závisí aj od aktuálneho emočného rozpoloženia – keď dieťaťu niečo nejde, môže to skúšať ďalej, no ak je rozcitlivené, pokojne sa pri tom rozplače. Ak máte doma dieťa, ktoré plače naozaj stále a pri každej veci, bolo by dobré konzultovať to radšej s pediatrom a psychológom.

Ako utíšiť dieťa?

Na túto odpoveď neexistuje jediná univerzálna odpoveď – dôvodom je, že každé dieťa je individuálne a v každom veku (a v každej situácii) plače pre niečo iné. Keď budete za neho každý problém riešiť, moc mu nepomôžete. Oveľa lepší postup je problém identifikovať a naviesť dieťa, akým spôsobom by ho mohlo vyriešiť. Bábätká plačú keď sú unavené, hladné, pokakané alebo keď ich niečo bolí – toto je len a len vaša zodpovednosť. Ak však plače väčšie dieťa, spýtajte sa ho, prečo plače, čo by mu pomohlo, nechajte odznieť pár desiatok sekúnd plače a ukážte mu cestu k riešeniu. 

Ako utíšiť dieťa za 7 sekúnd

Rozosmejte ho – jednoduchšie a spoľahlivejšie riešenie jednoducho neexistuje. Keď dieťaťu začnete robiť opičky, premeníte celú situáciu na srandu alebo poviete nejaký vtip, začne sa smiať. Ak plače napríklad preto, že si do jedla namočilo nos, namočte si ho tam aj vy a začnite sa smiať. Možností je naozaj neúrekom a smiech je veľmi nákazlivý. Akonáhle plač prestane, opäť môžete dieťa naviesť na riešenie problému (utri si noštek :-) ). Niekedy pomôže aj iné rozptýlenie, napríklad čítanie z obľúbenej detskej knižky či prítomnosť obľúbeného plyšáka

Prečo dieťa plače pred spaním?

Ak je vaše dieťa uplakané vždy pred spaním, najčastejšie je hlavným vinníkom obyčajná únava. Porozmýšľajte o pridaní obedného spánku alebo skúste dieťa pripravovať na spánok o pol hodinku skôr. Ak už dieťa nezastaviteľne plače a ste si istí, že je to z únavy, vykašlite sa jeden večer na kúpanie, umývanie zubov aj čítanie rozprávky a čím skôr ho prezlečte do pyžamka a uložte do postele. Akékoľvek naťahovanie tohto procesu bude horšie nielen pre dieťa, ale aj pre vaše ušné bubienky.