Ako deti vnímajú vianočnú atmosféru a čo je ich predstavou najkrajších Vianoc?

Vianoce sú v našich končinách bezpochyby tým najkrajším sviatkom v roku a najviac si ich dokážu užiť práve deti. Nemusia sa trápiť s nakupovaním darčekov, dokončovaním taskov do práce, presunmi, varením, upratovaní, vlastne s ničím. Môžu si užívať pokojnú atmosféru, počúvať koledy, hrať sa, sledovať rozprávky, alebo sa blázniť v snehu, zdobiť stromček, piecť s vami koláče, no v neposlednom rade čakať na darčeky. Je to však skutočne len o tom?

 

Ako deti vnímajú Vianoce

Pre väčšinu detí sú Vianoce v prvom rade druhými veľkými prázdninami v roku hneď po tých letných. Najmä u menších detí (približne od 3 do 10 rokov) sú Vianoce ešte nepoškrvnené a čarovné, pretože v súvislosti s nimi očakávajú príchod magických a rozprávkových bytostí, ktoré na ne navyše vykukujú aj z každej rozprávky. Vo vyššom veku sa toto čaro z pochopiteľných dôvodov vytráca, a práve vtedy je mimoriadne dôležité, ako Vianoce vašim deťom predstavíte vy.

Atmosféra Vianoc

Vianoce by mali byť v prvom rade časom pokoja, mieru, dobrosrdečnosti a odpúšťania. Nie konzumu, míňania peňazí, stresu a hádok. Na Vianoce by sme si mali nájsť čas na našich blízkych, nie na počítačové hry a nové hračky. Cez Vianoce sa máme tešiť z maličkostí, nie hľadať neexistujúce chyby na všetkom, čo nám skríži cestu. Ak toto vštepíte deťom už od malička, budú nasledujúce roky Vianoce vo vašej rodine naozaj tým najkrajším obdobím.

Ako si deti predstavujú najkrajšie Vianoce

Na túto otázku dostanete rôzne odpovede v závislosti od toho, akej skupiny detí sa spýtate. Veľkú časť bezpochyby tvoria deti, ktoré majú doslova všetko a chcú ešte viac. V ich odpovediach určite nebudú chýbať nové hračky, hry či iné predmety. Nájdeme však aj deti, ktoré si dokážu priať napríklad to, aby otecko nebol toľko v práci, aby sa s mamičkou nehádali, aby rodičia neplakali alebo aby sa nemuseli každý deň niečoho báť – v najhoršom prípade vlastných rodičov. Niektoré deti by si možno priali viac pozornosti, bezpečný domov, ale aj pevné zdravie, ktoré ani v tomto veku nie je samozrejmosť. 

Vianoce detí máte v rukách vy

Vianoce sú v prvom rade kresťanský sviatok s rôznymi kresťanskými tradíciami, no na Slovensku ich takmer bez výnimky oslavujú skoro všetky rodiny bez ohľadu na svoju vieru. Či už sa na Vianoce chystáte aj do kostola alebo nie, mali by ste deťom vysvetliť, že Vianoce naozaj nie sú len o darčekoch, hrách a rozprávkach. Naučte ich vychutnávať si tie drobné momenty, zahrajte si spolu spoločenské hry, bavte sa v snehu SPOLU ako rodina, smejte sa, majte sa radi a spolupracujte. Všetky radosti spojené s dostávaním darčekov posuňte až na tú poslednú koľajnicu. 

Aby mysleli aj na druhých

Ak sú napriek všetkým krásnymi momentom pre vaše deti stále najdôležitejšie darčeky, aj túto súčasť Vianoc im môžete odprezentovať úplne inak. Naučte ich, že darčeky nie je dôležité len dostávať, ale aj dávať. Zapojte sa do zbierky pre dôchodcov, bezdomovcov, opustené deti alebo zvieratá v útulku. Vysvetlite im, že pre niekoho je najkrajším darčekom spoločnosť iných ľudí alebo spánok v teple, a že práve deti dokážu mnohým ľuďom vyčarovať na tvári ten najkrajší úsmev.