Ako napísať list Ježiškovi a kam ho poslať?

Či už vo vašej rodine s deťmi píšete dopis Ježiškovi, Dedovi Mrázovi, Santa Clausovi alebo inej mýtickej a tajuplnej bytosti, zbystrite pozornosť. Pripravili sme si pre vás niekoľko stručných tipov, ktoré vám pomôžu mať z tejto činnosti radosť, vyhnúť sa stresu a pripraviť deťom dokonalý program plný očakávania a nadšenia.

 

Príprava na Vianoce v rodine s deťmi – to je napísanie listu Ježiškovi. Je to skvelý spôsob, ako zistiť, po akých darčekoch Vaše dieťa túži, a zároveň v ňom naštartujete tú pravú vianočnú náladu.

Ako písať list Ježiškovi, čo všetko má obsahovať a môžete s tým detičkám pomôcť aj Vy? Prinášame Vám skvelé postrehy skúsených rodičov, ktorí presne vedia, ako na to.

List Ježiškovi

Čo v tom liste má byť a na čo nesmiete zabudnúť? Bude to len jedna vec alebo nekonečný zoznam prianí? Deti sa zvyčajne nijako neobmedzujú a najradšej by spísali nekonečný zoznam, kde vymenujú snáď všetky hračky, na ktoré si dokážu spomenúť. V zásade na tom nie je nič zlé, je len a len na Vás, čo sa Ježiškovi odvážite napísať. Vy predsa najlepšie viete, aké darčeky má pre Vaše deti Ježiško nachystané, však? Prípadne chcete mať čo najširšie možnosti, z ktorých môžete vyberať.

Ak však chcete zaručiť, aby dieťa dostalo všetko zo svojho listu a nebolo sklamané, odporúčame odsledovať dĺžku listu aj položky v ňom uvedené. Ideálne je, ak dieťa nasmerujete, aby bol list skôr kratší a želania realistické. Ak dieťa túži po živom jednorožcovi či vesmírnej lodi, zrejme bude z darčekov pod stromčekom sklamané. 

Ako napísať list Ježiškovi 

Najlepší a najviac cenený je vlastnoručne napísaný list, pokojne aj s chybami –  jednoducho nech je to čo najviac autentický zoznam detských vianočných želaní. Nezáleží na tom, či to bude napísané fixkou, ceruzkou, perom či voskovkou. Dôležité je, aby to dieťa napísalo z väčšej časti samostatne a úprimne. Môže pokojne prikresliť aj pekný obrázok, respektíve celý zoznam môže byť tvorený obrázkami vecí, po ktorých túži. Vynachádzavé deti, prípadne tie menšie, ktoré ešte nevedia písať, si môžu s asistenciou rodičov pomôcť s vystrihnutými obrázkami vysnívaných hračiek. List môžete dotvoriť peknými nálepkami a zabaliť ho do farebnej obálky so stužkou či nalepenou mašličkou.

Ježiškova adresa 

Veľmi podstatná informácia je správna adresa  Vianočnej pošty, kam je potrebné všetky listy Ježiškovi zasielať. Ježiško prijíma detské listy na adrese:

JEŽIŠKO 99 999

Nezabudnite na obálku napísať aj Vašu adresu, aby k Vám dorazila odpoveď s milým prekvapením. Ostáva už len nalepiť vhodnú poštovú známku, prípadne zaniesť list na najbližšiu poštu v dostatočnom predstihu, aby Vám Ježiško stihol do Vianoc odpovedať.

Vianočná pohľadnica

Vedeli ste, že detičky majú možnosť poslať Ježiškovi aj vianočnú pohľadnicu? Na webovej stránke https://pohladnica.posta.sk si stačí zvoliť pohľadnicu so šablónou Pošta Ježiškovi, napísať správu a zadať objednávku. Slovenská pošta pohľadnicu vytlačí a doručí priamo Ježiškovi.

Sídlo Vianočnej pošty 

Vianočná pošta pre slovenské deti sídli v obci Rajecká Lesná, kde sa nachádza najväčší drevený pohyblivý betlehem na svete. Súčasťou slávnostného otvorenia Vianočnej pošty býva každý rok v novembri aj predstavenie originálnej vianočnej poštovej známky. Ako jej predloha slúži detská kresba od detičiek z predošlého roka, ktorá bola odbornou porotou zvolená za najkrajšiu. Dôležité je, aby deti posielali obrázky na samostatnom papieri, teda nie ako súčasť listu Ježiškovi a nezabudli správne uviesť svoje meno a kontaktné údaje. Skvelá ďalšia motivácia napísať Ježiškovi, čo poviete? 

Ako bojovať s vianočným sklamaním dieťaťa?

Ak dieťa prekukne tento zážitok, prípadne je sklamané z toho, že nedostalo všetky veci zo svojho zoznamu, dostávate sa do pomerne náročnej situácie. Avšak, aj to sa dá zvládnuť. Vždy môžete dieťaťu povedať pravdu, alebo mu citlivo vysvetliť, že Ježiško jednoducho musel nejaké hračky a iné vytúžené darčeky odložiť aj pre ostatné detičky. Podstatné je, aby z toho deti nemali traumu a verili v čaro Vianoc.

Báť sa netreba ani odhalenia „pravdy o Ježiškovi“ – ak je ten správny čas a dieťa je na to pripravené, nie je dobré mu klamať, ale mu citlivo vysvetliť, ako to naozaj je. Budete prekvapení, ale väčšina detí sa pri zistení pravdy cíti viac hrdo než sklamane. Jednoducho to vezmú tak, že sú už dostatočne veľké na to, aby poznali skutočný význam Vianoc a radovali sa z nich aj naďalej napriek zisteniu – a možno práve o to viac, že tým skutočným Ježiškom ste Vy, ich milujúci rodičia.